Polonya, SSCB'nin Çaldığı Eserleri İşgalci Rusya'dan Geri İstedi

TAKİP ET

Polonya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği tarafından 'çalınan' eserlerin geri iade edilmesini istedi.

Polonya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği tarafından  ‘çalınan’ eserlerin geri iade edilmesine yönelik çağrıda bulundu.

Polonya Kültür Bakanı Piotr Glinski de yağmalanan eserleri geri almaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Polonya’nın aradığı 7 eser arasında İtalyanlar ressamlar Lorenzo di Credi, Spinello Aretino ve Luca Giordano ve Fransız ressam Valentin de Boulogne’a ait eserler yer alıyor.

İşgalci Rusya'nın Kültür Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, söz konusu eserlerin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman tazminatlarının bir parçası olarak Sovyetler Birliği’ne verildiği iddia edilerek Polonya hükümetinden henüz resmi bir talep gelmediği belirtildi.

İşgalci Rusya’nın Polonya Büyükelçisi Sergei Andreyev de ‘sanat eserlerinin iadesini talep eden’ notayı doğruladı ve Rusya’ya iletileceğini söyledi.

Polonya'nın açıklamasında, daha önce İkinci Dünya Savaşı sonrasında emperyalist Sovyetler Birliği tarafından işgalci Rusya’ya götürülen eserler için 20 iade başvurusu yaptıkları ancak yanıt alamadıkları belirtildi.

Bakan Glinski, Rusya’da arşivlere erişimin olmamasının kaç tane Polonya’ya ait eserin olduğunu belirlemeyi zorlaştırdığını söyledi

polonya sscb çalınan eserler rusya puşkin müzesi iade