Polonya ve Baltık Devletlerinin Dışişleri Bakanları, Ukrayna'ya Desteklerini Yineledi

TAKİP ET

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Letonya'nın başkenti Riga'da bir araya geldi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Letonya'nın başkenti Riga'da bir araya geldi.

Landsbergis, Riga'da düzenlenen bir basın toplantısında genişletilmiş AB işbirliğinin öneminden bahsederek, Rusya'ya karşı ek yaptırımların atılması ve istisnaların verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Landsbergis, Avrupa başkentlerinde Rus büyükelçilerinin artık diplomatik bir kurumdan ziyade savaş suçlarını örtbas eden propaganda kurumları olduğunu söyledi.

Rau, Rusya'nın NATO'nun doğu kanadına tehlike oluşturduğunu ve Rus tehdidine dikkat çektiğini belirterek, Rusya'ya karşı yaptırımlar ve tedbirlerin tek sesle konuşulması gerektiğini vurguladı.

Rau, Rusya'nın Ukrayna'yı yasadışı işgal girişiminin başlangıcından bu yana her Avrupa ülkesinin dış politikasının bu çerçevede şekillendiğini belirterek, "Rus tehdidine dikkat çekiyoruz. Rusya, NATO'nun doğu kanadına tehlike oluşturuyor. Doğu kanadını güçlendirmeliyiz. Rusya'ya uygulanacak yaptırım ve tedbirler konusunda tek sesle konuşmalıyız." ifadelerini kullandı. Rau, Polonya olarak Ukrayna'ya kendilerini savunmak için yardım etmeyi sürdüreceklerine dikkati çekerek, "Bu yardımları yapabildiğimiz için mutluyuz." dedi.

Reinsalu, ülkeler arasındaki işbirliğinin Avrupa'nın güvenliği, bağımsızlığı ve Ukrayna'nın zaferi için çok önemli olduğunu belirtti. Reinsalu, Rusya'nın izole edilmesi ve Ukrayna'nın savaşı kazanması için Batılı ülkelerin hızla hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Reinsalu, savaşın sonucunun sadece siyasi değil, varoluşsal bir mesele olduğunu ve Ukrayna'nın çeşitli silahlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Reinsalu, Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyat konusunda da değerlendirmelerde bulundu ve Rusya'nın piyasaya sunduğu fiyattan yüzde 5 daha ucuz olmasını umduklarını belirtti.

Letonya Dışişleri Bakanı Rinkevics ise Ukrayna'ya destek mesajlarını tekrar etti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na "tarafsız sporcu" unvanıyla katılması konusundaki açıklamasını eleştirdi.

Rinkevics, IOC'nin açıklamalarını kabul edilemez buldu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının sürdüğü sürece böyle bir adımın desteklenmemesi gerektiği konusunda hepimizin hemfikir olduğunu belirtti. Ukrayna Atletizm Federasyonu da Rus ve Belaruslu sporcuların tarafsız sporcu unvanıyla katılmasını "Rus devletinin savaşın devamı için verdiği acımasız mücadeleyi destekleyecek nitelikte bir durumdur." değerlendirmesinde bulunmuştu. (AA)

 

polonya Estonya litvanya letonya riga rusya ukrayna