Pompeii'de 2 Bin Yıllık Fast-Food Dükkanı Ortaya Çıkarıldı

TAKİP ET

İtalya'daki Pompeii kentinde, arkeologlar eski sokak yemeği kültürünü gösteren freskli bir sıcak yiyecek ve içecek dükkanının tamamını ortaya çıkardı.

İtalya'daki Pompeii kentinde, arkeologlar eski sokak yemeği kültürünü gösteren freskli bir sıcak yiyecek ve içecek dükkanının tamamını ortaya çıkardı. Latince sıcak içecek tezgâhı anlamına gelen termopolium olarak bilinen fast-food dükkanı, arkeoloji parkının Regio V bölgesinde bulunuyor.

Pompeii Arkeolojik Alanı Direktörü Massimo Osanna yaptığı açıklamada, Pompeii'de bu türden 80 kadar fast-food mekanı bulunmasına karşın, ilk defa böyle bir "olağanüstü" yapının tamamen ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Dairesel delikli bir tezgahta sıcak yemek içeren, pişmiş toprak kavanozların bazılarında yaklaşık 2.000 yıllık yiyecek izlerine rastlandı. Site antropoloğu Valeria Amoretti, "Ön analizlerimiz, tezgahın ön tarafına çizilenlerin orada satılan yiyecek ve içeceği temsil ettiğini gösteriyor" dedi.

Dükkanda bulunan kaparda domuz eti, balık, salyangoz ve sığır eti izlerine rastlandı. Arkeologlar kazıda ayrıca patera, yahni ve çorba pişirmek için kullanılan seramik kavanozlar, şarap şişeleri ve amfora olarak bilinen bronzdan yapılmış bir kaseye rastladı.

Napoli'nin 23 km güneydoğusundaki Pompeii, kül altına gömüldüğünde yaklaşık 13 bin kişilik bir nüfusa sahipti. Pompeii, MS.79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması nedeniyle kentte yaşayan 2 binden fazla insanla beraber lavlar altında kaldı. Pompeii Antik Kenti UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunuyor.

pompeii fast food dükkan italya antik kent