Pompeo Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarıyla Görüştü

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo'nun, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermeni Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelere ilişkin olarak Twitter üzerinden açıklama yaptı

Açıklamada, Bakan Pompeo'nun şiddete son verilmesi ve sivillerin korunmasının gerekliliğini vurguladığı söylendi."Bakan, çatışmanın Helsinki Nihai Senedi'ne yer alan güç kullanımı tehdidinde bulunmama, toprak bütünlüğü, halkların eşit hakları ve kendi geleceklerini tayin etme haklarına ilişkin ilkeler gözetilerek çözülmesi gerektiğini vurguladı, tarafların AGİT Minsk Grubu Eş-Başkanları nezdinde anlamlı görüşmelere başlamalarının öneminin altını çizdi." ifade edildi

Pompeo'nun her iki tarafla ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump da konuya ilişkin şu şekilde açıklama yaptı:

"Evet, görüşüyoruz. Ermenistan'la çalışıyoruz, onlarla çok iyi ilişkilerimiz var. Çok iyi insanlar. İnanılmaz insanlar. Bana kalırsa görüşmelerde iyi ilerleme sağlanıyor. Neler olacağını göreceğiz. ABD'de yaşayan Ermenistan kökenli çok sayıda kişi var. Harika insanlar. Onlara yardım edeceğiz." 

 

Mike Pompeo bu hafta yaptığı açıklamada, görüşmelerde doğru yolun bulunmasını umduğunu ifade etmiş, ancak işgalci Ermenistan'ın Başbakanı Nikol Paşinyan ise bu aşamada çatışmanın diplomatik yollarla çözülemeyeceğini belirtmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de taraflar arasında barışın sağlanmasının uzak bir ihtimal olduğunu söylemiş, Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan’a geri verileceğine dair güvence talep etmişti.

 

.

.

pompeo Azerbaycan ermenistan paşinyan aliyev trump