Potasyum Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

TAKİP ET

Potasyum vücudun sağlıklı çalışması için gerekli olan mineraldir.

Potasyum vücudun sağlıklı çalışması için gerekli olan mineraldir. Sodyum ile birlikte çalışıp vücudun sıvı dengesini sağlamaktadır. Kalp de dahil olmak üzere tüm kasların aktivitesi için potasyum gereklidir. Besin maddelerinin hücrelere taşınıp atık ürünlerinin de hücre dışına çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Vücudumuzda yer alan potasyumun büyük bir kısmı hücre içinde yer almaktadır. Yaptırılan potasyum testi vücuttaki elektrolit dengesizliğine bakılmasına ve değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Potasyum ne işe yarar? sorusu için tüm bu belirtilenler önemlidir. 

Potasyum bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi potasyum eksikliği durumunda vücutta oluşacak olan olumsuz durumları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yani potasyum olan besinleri tüketmek insan sağlığı açısından önemlidir. Potasyum açısından zengin olan besinler ise kuru fasulye, pancar, patates ve tatlı patates, ıspanak, yaban havucu, İsviçre pazısı, domates sosu, portakal ve portakal suyu, avokado, muz, yoğurt, istiridye, somon, Hindistan cevizi suyu gibi besinlerde potasyum bulunmaktadır. Faydaları da saymakla bitmeyecek olan bu besinler potasyum hangi besinlerde bulunur? Sorusunun yanıtıdır. 

Potasyumun Faydaları Nelerdir?

Potasyum vücut için oldukça faydalıdır. İlk olarak kan basıncının düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Hatta yüksek tansiyonu olan kişiler potasyum tükettiği zaman kan basıncı azalmaktadır. Potasyum kemik kütlesine de etki etmektedir. Potasyum tüketenler en yüksek kemik kütlesine ulaşmaktadır. Böbrek taşı riski açısından erkek ve kadınlarda yapılan çalışmalar potasyum tüketenlerin bu konudaki riskinin daha az olduğunu göstermektedir. Potasyum ne işe yarar? sorusunu yapılan birçok çalışmalar da ispatlamaktadır.

Potasyum takviyesi oldukça faydalı olsa da tüketim açısından doktora danışmak daha sağlıklı olmaktadır. Bu şekilde olduğu zaman hem sağlığınızı tehlikeye atmadan hem de bilinçli olarak tüketim yaparsınız. Vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkan kramplarında önüne geçmektedir. Sağlıklı şekilde büyüme ve gelişme sürecinde olumlu etkileri olmaktadır. Vücudu dışarıdan gelecek olan olumsuz etkilere karşı korumakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ani inme riskini en aza indirmektedir. Potasyum faydaları nelerdir? Diyenler için bunların dikkate alınması gerekmektedir. 

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak doğal besinler aracılığıyla vücuda alınmakta olan potasyum vücut açısından pek çok duruma etki etmektedir. Potasyum desteği vücudun çoğu alanda kontrolünü sağlamaktadır. Vücudun gereken enerjiyi toplayıp damarların sağlıklı şekilde çalışması potasyum miktarına bağlıdır. Herhangi bir sebeple insan vücudundaki potasyum eksikliği belirli olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

Kalp ritmi düzensizleşmeye başlayarak bozulmaktadır. Solunum yetmezliği oluşmaya başlamaktadır. Genel halsizlik hali artmaya başlamaktadır. Kaslarda yorgunluk hissi oluşmaktadır. Ciddi şekilde şiddetli baş ağrıları olmaktadır. Dokularda şişlikler meydana gelmektedir. Potasyum eksikliği belirtileri nelerdir? Sorusu için oluşan bu durumlar yeterli miktarda potasyum alınmadığı zaman ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bazı ilaçların kullanılmasıyla veya potasyum seviyesinin düşmesine neden olan besinlerin tüketilmesiyle de bu durumlar ortaya çıkar. 

Potasyum Günlük Alım Miktarı Nedir?

4 yaş ve üzeri bireylerde sağlıklı olarak günde 4700 mg potasyum alınması gayet normal görülmektedir. Potasyum günlük alım miktarı belirlenirken kesinlikle dozun aşılmaması gerekmektedir. Vücutta istenmeyen durumların oluşmaması için buna engel olmak amacıyla potasyum tüketmek faydalı olsa da fazlasının tüketilmesi doğru değildir. 1 orta boy muzda bulunan ortalama potasyum miktarı 422 mg olarak bilinmektedir. Bu da günlük ihtiyacın %9’una denk gelir. 

Potasyum miktarı yüksek olan besinleri belirlenen dozda günlük olarak tüketmekte fayda vardır. Tabi ki bunun aşılmamasına aynı zamanda eksik olmamasına özen gösterilmelidir. Potasyum ne işe yarar? sorusunun yanıtı herkes tarafından bilinmeli ve dikkat edilmelidir. 

potasyum potasyum ne işe yarar hangi besinlerde bulunur