Prens Philip'in Cenaze Töreni Hazırlıkları: Prenslere Üniforma Şoku

TAKİP ET

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip yaşamını yitirdikten sonra ülke genelinde ilan edilen 2 haftalık yas devam ederken Prens için yarın düzenlenecek cenaze törenine ilişkin hazırlıklar da sürüyor.

Cenaze töreninin yapılacağı Windsor Kalesi'nin önünde yoğun güvenlik önlemleri alınırken buna yönelik çok sayıda askerî personel görevlendirildi. İngiliz halkı, Prens Philip için kale girişine ve parklara çiçekler bırakıyor.

CENAZE TÖRENİ

Yarın yerel saatle 12.30’da başlayacak tören, Çin virüsü önlemleri gereğince sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılacak. Bu yüzden yalnızca 30 konuğun katılacağı törende, Kraliçe de davet edilen herkes gibi yüz maskesi takacak ve törende tek başına oturacak. Törene katılacak konuklar arasında Kraliyet ailesinin yanı sıra Cornwall Düşesi, dükün tüm torunları ve eşleri, Kraliçe’nin kız kardeşi Prenses Margaret’in çocukları ve Philip’in Alman akrabalarından üç kişi bulunuyor.

Edinburgh Dükü Prens Philip tarafından tasarlanan askerî yeşil özel bir Land Rover cenaze arabasından indirilecek olan tabut, Windsor Kalesi’nin girişinden St. George Şapeli’nin batı merdivenlerine doğru taşınacak. Prens Philip’in seçtiği bir dizi askerî madalya, şapelin içindeki sunakta görülecek ve törende 4 kişilik bir koro da yer alacak.

PRENSLERE ÜNİFORMA ŞOKU

İngiliz medyasına yansıyan haberlerde, İngiltere Kraliyet ailesi üyelerinin geleneksel olarak resmî davet ve törenlere,  sahip oldukları onursal unvanları yansıtan askerî üniformalar ve madalyalar ile katılmasına rağmen Kraliçe'nin oğlu Prens Andrew ve torunu Prens Harry'nin bu geleneği yerine getirip getiremeyeceğine ilişkin Saray içinde tartışmalar olduğu öne sürüldü.

Kraliyetteki üst düzey görevlerinden ayrılan Sussex Dükü Prens Harry'nin, aynı zamanda unvanlarından da feragat etmesi sebebiyle cenaze törenine üniforma ile katılamayacak olmasının gerilim yarattığı belirtildi.

TACİZCİ İLE İLİŞKİSİNDEN KRALİYET AİLESİ MEMNUN DEĞİL

Prens Andrew'un ise cinsel taciz suçlamaları ile tutulduğu cezaevinde intihar eden ABD’li milyarder Jeffrey Epstein ile ilişkileri nedeniyle törende üniforma giymesinin hoş karşılanmadığı iddia edildi. Söz konusu skandallar sebebiyle kraliyet görevlerinden ayrılan fakat yine de askerî unvanlarını koruduğu için üniforma giyme hakkına hâlâ sahip olan Prens Andrew'un, babasının cenazesine askerî üniforma ile katılmak istemesine rağmen bu durumun kraliyet ailesi tarafından hoş karşılanmadığı da öne sürüldü.

KRALİÇE DEVREYE GİRDİ

Haberlerde ayrıca Kraliçe'nin, oğlu Prens Andrew ve torunu Prens Harry'nin törende askerî üniforma giyip giyemeyeceğine ilişkin sorunu çözmek için devreye girdiği de aktarıldı. Buckingham Sarayı'ndan söz konusu iddialara dair herhangi bir açıklamada yapılmazken haberlerde, 94 yaşındaki Kraliçe'nin herhangi bir utançtan kaçınmak amacıyla cenazede hiçbir aile üyesinin üniforma giymemesine karar verdiği öne sürüldü. Kraliçe'nin kararı doğrultusunda kraliyet ailesinin erkek üyelerinin cenazeye takım elbise ile katılmaları bekleniyor.

Büyükbabasının cenaze törenine Meghan Markle ile evlenirken giydiği üniforma ile katılmak isteyen Prens Harry'nin, kraliyet unvanlarından feragat ettiği için törene üniforması ile katılamayacağının söylendiği ve Afganistan’da iki dönem görev yapan Prens'in bu karar sebebiyle öfkelendiği de iddia ediliyor.

Prens Philip cenaze töreni Kraliçe II. Elizabeth Kraliçe Kraliçe Elizabeth İngiltere Birleşik Krallık Britanya Büyük Britanya İngiliz Milletler Topluluğu Kraliyet Ailesi Prens Philip cenaze töreni çin virüsü koro