Prof. Dr. Celal Şengör Kimdir?

TAKİP ET

Ünlü jeolog Prof. Dr. Celal Şengör kimdir? Celal Şengör kaç yaşında, nereli, nerede eğitim aldı?

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 11 ilde de etkisini gösteren büyük depremlerin ardından ülkemiz büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremde, on binlerce insan da yaralandı. Bu depremden önce yaptığı açıklamalar ve depremenden sonra yaptığı açıklamalarda gündemde olan Prof Dr. Celal Şengör, herkes tarafından merakla takip ediliyor. Peki Prof. Dr. Celal Şengör kimdir? Prof. Dr. Celal Şengör nereli, nerede eğitim aldı, kaç yaşında? 

Prof. Dr. Celal Şengör Kimdir?

Prof. Dr. Celal Şengör, 24 Mart 1955 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Şengör Bayezid İlkokulu, Işık Lisesi Ortaokulu ve Robert Koleji'nde eğitimini tamamladıktan sonra ABD'ye gitti.

Prof. Dr. Celal Şengör Yurt Dışında Eğitim Aldı Mı?

Houston Üniversitesinde lisans eğitimine başlayan Şengör 2,5 senenin ardından New York Eyalet Üniversitesi Jeoloji Bölümüne yatay geçiş yaptı. 1978 yılında buradan mezun oldu. 

Prof. Dr. Celal Şengör aynı üniversitede 1979 yılında "Geometry and Kinematics of Continental Deformation in Zones of Collision: Examples from Central Europe and Eastern Mediterranean" isimli teziyle yüksek lisans derecesini tamamladı. 

3 yıl sonra yine aynı kurumda "The geology of the Albula Pass area, eastern Switzerland in its Tethyan setting: Palaeo-Tethyan factor in Neo-Tethyan opening" isimli doktora teziyle doktora eğitimini bitirmiştir.

 

Prof. Dr. Celal Şengör'ün Kaç Kitabı Vardır?

Prof. Dr. Celal Şengör'ün 17 kitap, 262 bilimsel makale, 217 tebliğ özeti, 74 popüler bilim makalesi; tarih ve felsefe ile ilgili popüler 13 kitap ve 500’ü geçen deneme yazısı yayınlamıştır.

Prof. Dr. Celal Şengör Hangi Ödüllerin Sahibidir? Hangi Üniversitelerde Çalışmıştır?

Mehmet Fuat Köprülü'den sonra Rus Bilimler Akademisine seçilmiş ikinci Türk profesörü olan Şengör'e Alman Jeoloji Derneği tarafından Gustav Steinmann Madalyası verilmiştir. Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yer bilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır.

1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanına sahip olan Şengör, 1990 yılında Academia Europaea'ya kabul edilmiştir. Aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi olmuştur. 

Yine 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazanmış ve 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükselmiştir.

Prof. Dr. Celal Şengör Evli Mi?

Prof. Dr. Celal Şengör evli değildir.

Prof. Dr. Celal Şengörün Kaç Kitabı Vardır? Prof. Dr. Celal Şengör Yurt Dışında Eğitim Aldı Mı? Prof. Dr. Celal Şengör Kimdir? Prof. Dr. Celal Şengör Evli Mi? Prof. Dr. Celal Şengör  Hangi Üniversitelerde Çalışmıştır? Prof. Dr. Celal Şengör Hangi Ödülleri