Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran: Çin Aşısı Başarısız Olursa Türkiye'nin Aşıya Erişimi Sorun Olacak

TAKİP ET

Çin'den getirilen Çin virüsü aşısı için gönüllü olan Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, Türkiye'nin aldığı 5 milyon kişilik Çin aşısı için ''Çin aşısı başarısız olursa Türkiye geç kalmış olacak'' dedi.

Çin’den getirilen Çin virüsü aşısı için gönüllü olan Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, ilk doz aşının ikinci gününde olan Cankurtaran, herhangi bir yan etki olmadığını ifade etti.

Pfizer’ın aşısını şirketin üretim kapasitesini düşürmesiyle 500 bin kişinin olabileceğini belirten Cankurtaran, ‘’10 milyon Çin aşısı alacağımıza aşı çalışması yapan diğer şirketlerlerle de anlaşma yapıp her şirketten toplam 10 milyon aşı alsaydık daha iyi olurdu çünkü eğer Çin aşısı başarısız olursa, Türkiye’nin aşıya erişimi sorun olacak. Ne zaman aşıya erişebileceğimiz çok belirsiz olacak" şeklibde konuştu..

Çin virüsüne karşı yüksek risk grubunda olan toplam 15 milyon kişinin olduğunu söyleyen Cankurtaran, risk grubundaki kişilerin henüz grip aşılamalarının bile tamamlanamadığını açıkladı.

Aşı Olma Zorunluluğ Hakkında Konuştu

Çin virüsü aşısında zorunluluk getirilmesiyle alakalı görüşlerini belirten Cankurtaran, ‘’Kural olarak bir zorunluluk olmasa bile uygulamada bir zorunluluk olabilir. Örneğin aşılanan ülkeler aşılanmayanlara sınırlarını mutlaka kapatacaktır. Dolayısıyla başka bir ülkeye gitmek istediğiniz zaman mecburen aşı olmak zorundasınız. Havayolu şirketleri böyle bir uygulama getirebilir. Aşı olmayan vatandaşları uçağa almayabilirler" dedi.

Cankurtaran aşı karşıtlarıyla ilgili de ‘’Senin hayatını bir aşıyla kurtaracağız dediğiniz zaman insanlar kendilerine çip takılacağınız ya da aşıyla kısır bırakılacaklarını düşünüyor bu insanlar zaten vardı hep olacak. Bir aşı kesin olarak başarılı sonuç verdiği zaman tüm aşı karşıtları aşı olmak için sıraya girecek çünkü bu hayati bir konu" açıklamasını yaptı.


 

çin virüsü çin aşısı mustafa cankurtaran