Prof. Dr. Naci Görür: Antalya'da Tsunami Riski Olabilir

TAKİP ET

Prof. Dr. Naci Görür Antalya'da katıldığı bir panelde, Antalya'nın büyük bir depremde tsunamiye maruz kalabileceğini belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Erdem Canbay ve Dr. Yüksek Mühendis Mimar Doğan Hasol'un katılımlarıyla 'Depreme Dirençli Bir Antalya' paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını üstlenen ATSO Başkanı Ali Bahar, "11 ili etkileyen depreme, bugüne kadar yaşamadığımız ölçekte bir acıyı hep birlikte yaşadık ve en kötü yanı ne yapacağımızı da bilmiyorduk. Eşi benzeri olmayan bir olayla karşılaştık. Ancak çok hızlı bir şekilde yardıma koşarak birlikte hareket ettik" şeklinde konuştu.

Antalya Tsunami Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir

Prof. Dr. Naci Görür panelde yaptığı konuşmada, Antalya'nın aktif bir fay hattına sahip olmadığını ancak kenti çevreleyen bölgelerde 6 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabilecek bir bölge bulunduğunu söyledi. Bu sebeple, komşu bölgelerde meydana gelebilecek büyük bir depremin Antalya'ya da zarar verebileceği vurgusunu yaptı. Naci Görür, belediye başkanları ve yetkililerin Antalya'nın geleceğini planlarken, şehrin nerede nasıl gelişeceğini ve yapılaşmanın hangi bölgelerde olacağını önceden hesaplamaları gerektiğini vurguladı. Görür aynı zamanda mimari tasarımın ve yapı stokunun hangi özelliklere sahip olması gerektiğinin de şimdiden bilinmesi gerektiğini ve buna uygun önlemler alınması gerektiğini  ekledi.

Antalya'da bazı bölgelerin heyelana yatkın olduğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, şehrin büyük bir deprem durumunda tsunami tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Naci Görür'ün konuşmasına şunları ekledi:

"Antalya’da tsunami riski olabilir. Özellikle güneydeki Helen-Kıbrıs yayında dalma batma zonları, en büyük dünyada tsunami üreten deprem zonlarıdır. Dolayısıyla büyük bir depremde Antalya tsunamiye her an maruz kalabilir. Deniz seviyesinden yüksekteyseniz tsunami zaten gelmez ama tsunami dalgalarını 10 metreyi bulduğunu düşünün. O zaman 10 metre deniz seviyesi aşağısında olan her yeri tsunami dalgaları kapatır ve bitirir. O nedenle Antalya’da depremler önlemleri alırken tsunami tabelaları koyarak, nerelerde etkili olabileceğini belirtmek şart."

 

naci görür antalya tsunami deprem atso antalya ticaret ve sanayi odası Depreme Dirençli Bir Antalya panel