Prof. Dr. Üstün Dökmen: Başörtülü Psikolog ve Psikiyatr Olamaz, Meslek Etiğine Aykırıdır

TAKİP ET

196sekiz YouTube kanalında Armağan Çağlayan'a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Üstün Dökmen, tartışma yaratan açıklamalarda bulundu.

Armağan Çağlayan'ın 196sekiz YouTube kanalında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Üstün Dökmen, psikolog ve psikiyatristlerin başörtülü olamayacağını söyledi.

Daha önce söylediği "Başörtülü rehber öğretmen olamaz" sözlerine gelen tepkilere cevaben konuşan Dökmen, kendisini hedef alan tepkilerin temelsiz olduğunu ve bu tepkileri dile getiren kişilerin "troll" olduğunu savundu.

Mimar, mühendis, öğretmen gibi mesleklerde başörtülü kadınların görev yapabileceğini söyleyen Dökmen, "Fakat başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır" dedi.

Dökmen, psikologun danışanına/hastasına karşı nötr olması, empati kurabilmesi gerektiğini belirterek, herhangi bir dini/ideolojik görüşü yansıtan bir sembolü seans esnasında taşıyamayacağını söyledi. Batı ülkelerinde Hristiyan uzmanların sokakta haç işareti taşırken danışma esnasında bu işareti taşıyamayacağını belirten Dökmen, şu ifadeleri kullandı:

"Psikolog, Psikiyatrist, PDR'ci Nötr Olmak Zorundadır"

"Çocuğunla terapi yapamazsın. Diş hekimi çocuğunun dişini çekmemelidir, cerrah çocuğunu ameliyat etmemelidir. Meslek etiğine aykırıdır.  Niye? Çocuğu olduğu için ekstra ilgi gösterir çocuk zarar görür. Acıtmayayım diye az çeker dişi kırar. O yüzden çocuğumuzu bir arkadaşımıza göndeririz. Eşimle psikolojik danışma yapamam.  Karşımdaki danışana karşı objektif olacağım, nötr olacağım. Farz edelim a takımını tutuyorum, karşınıza o takımın sembolüyle çıksam ne hissedersiniz? Yanlış, nötr olacağım. O takımın formasıyla karşınıza çıksam, hoşunuza gider mi gider. Sempati duyarsınız, sempatiyle ilişki bozulur. Özdeşim kurarız, yandaş oluruz, ahbap ilişkisi başlar.

Atatürk'ü severim. Bilinen bir gerçek. Ofisimde Atatürk'ün resmi vardır. Ama psikolojik danışma yaptığım yere Atatürk'ün resmini asmam. Karşımda olan danışan, benim Atatürk'e olan sevgimden daha üstün bir varlıktır. Dünyada meslek etiği şudur, bizim insanlarımız bilmez:

Psikolog, psikiyatrist, PDR'ci dini simge kullanamaz, siyasi simge kullanamaz, takım simgesi kullanamaz, milli simge kullanamaz. Psikolog nötr olmak zorundadır. Başörtüsü olduğu zaman ben nötr değilim. Benim belli bir dünya görüşüm var. Danışmaya giren kişi antipati duyar, ilişki bozulur. Sempati duyar, ilişki bozulur."

prof. dr. üstün dökmen başörtülü psikolog psikiyatr pdrci olamaz meslek etiğine aykırıdır