Prof. Şener: Omicron Varyantı Virüsün Evcilleştiğini Gösteriyor

TAKİP ET

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantı nedeniyle ölüm görülmemesinin "Virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Omicron varyantı nedeniyle ölüm yaşanmadığını belirterek "Bu virüsün gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Omicron varyantının Türkiye'ye gelirse ne olacağına ilişkin kaygı duyulduğunu ancak Afrika ülkelerinin örnek olduğunu belirten Şener, "Bu ülkelerde Omicron varyantının dağılımına baktığımızda, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında ve oranlarında bir artışa sebep olmadı" dedi.

Daha Bulaşıcı Ama Daha Hafif Bir Klinik Tabloya Sahip Olacak Gibi Görünüyor

"Güney Afrika deneyimiyle dünya genelinde de benzer rakamlar mevcut" diyen Şener, "Aldığımız ön bildirimlere göre bu varyant tabiİ ki daha bulaşıcı, daha hızlı yayılıyor ama daha hafif bir klinik tabloya sahip olacak gibi görünüyor. Ancak bunun için de yine yorum yapmak için henüz erken" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de delta ve delta plus varyantlarının bulunduğunu belirten Şener bunun yanı sıra Türkiye'de halihazırda uygulanan aşıların varyantlara karşı yüzde 95 ila yüzde 99 arasında etkili olduğunu ve koruyuculuk sağladığını ifade etti.

aler alper şener omicron bu varyant virüsün gevşediğini evcilleştiğini gösteriyor