ProPublica, Elon Musk'ın ve Jeff Bezos'un Gelir Vergilerinden Kaçtığını Yazdı

TAKİP ET

New York merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu ProPublica; Elon Musk ve Jeff Bezos gibi birçok zengin ismin gelir vergisi ödemediğini yazdı.

Dünya'nın en zengin isimlerinin gelir vergisi ödemediğini ortaya çıkaran ProPublica; Jeff Bezos, Elon Musk ve Michael Bloomberg gibi isimlerin vergi geçmişini ortaya çıkardı. 

ProPublica, Amazon'un kurucusu Bezos'un 2007 ve 2011, Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ın ise 2018 yılında hiç gelir vergisi ödemediğini ortaya çıkardı. 

15 yıldan uzun süredir ABD Vergi Dairesi'ne (Internal Revenue Service) gönderilen vergi beyannamelerine dayandırdığı haberiyle gündem olan ProPublica, gizli tutulan bu bilgilere nasıl ulaştığını açıklamadı. 

Çok Az veya Hiç Ödemiyorlar 

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, hayırsever iş insanı George Soros ve yatırımcı Carl Icahn'ın da vergi ödemediğini belirten ProPublica, haberde 'muazzam servetlerine kıyasla çok az gelir vergisi ödüyor, hatta bazen hiç ödemiyor' ifadelerine yer verdi.

Haberde milyarderlerin vergi beyanında yasadışı yöntemler kullanmadığı, ancak sıradan insanların erişiminin olmadığı vergiden kaçma stratejilerine başvurdukları belirtildi. 

Soruşturma Başlatıldı

ABD Hazine Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Hazine Bakanlığı Sözcüsü Lily Adams, "Gizli hükümet bilgilerinin izinsiz ifşa edilmesi yasadışıdır" diyerek konunun Hazine Bakanlığı başmüfettişi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Washington'daki federal savcılara iletildiğini belirtti.

Elon Musk Jeff Bezos gelir vergisi propublica michael bloomberg