Protestocular Eski Cumhurbaşkanı Atambayev'i Cezaevinden Çıkardı

TAKİP ET

Kırgızistan'da seçimlerin ardından patlak veren protestolarda eski Cumhurbaşkanı Atambayev ile bazı tutuklu siyasiler eylemciler tarafından serbest bırakıldı.

Kırgızistan'da 4 Ekim'de gerçekleşen seçimleri tanımayan ve parayla oy satın alındığını iddia eden çok sayıda muhalefet partisinin öncülüğünde başlayan protestolar kontrolden çıktı. Protestocuların hükumet binasını ve televizyonları ele geçirmesinin yanı sıra güvenlik güçleri ile çıkan çatışmanın sonucunda cezaevindeki eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i de serbest bırakması mevcut Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'u harekete geçirmeye yetti.

Ceenbekov, kameralar karşısına geçmese de yazılı bir açıklama yayımladı ve güvenlik güçlerine ateş açmama talimatı verdiğini ifade etti. Protestoculardan halkın huzuru için dağılmalarını talep eden Ceenbekov, seçimleri yenilemeye de hazır olduğunu belirtti. 

Açıklamada "Merkez Seçim Komisyonu'na her türlü yasa ihlalini kapsamlı bir şekilde incelemesini ve gerekirse seçim sonuçlarını iptal etmesini tavsiye ettim" ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Tolgonai Stamalieva, Ceenbekov'un Bişkek'te olduğunu ifade etse de muhalif kaynaklar Cumhurbaşkanı'nın şehri terk etmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

RFE/RL'nin haberine göre Atambayev, serbest kalmasının ardından destekçilerini selamladı. Hatırlanacağı üzere eski Cumhurbaşkanı Haziran ayında yolsuzluk suçundan 11 yıl 2 ay hapis cezası almıştı.

Başka Siyasiler de Serbest Bırakıldı

Ülke genelinde çıkan olaylarda serbest bırakılan tek siyasetçi Atambayev de olmadı. Eski Cumhurbaşkanı'nın yanı sıra eski Milletvekili Sadyr Japarov ve eski Başbakan Sapar Isakov da serbest bırakıldı. Gelen bilgilere göre Japarov, Ala-Too Meydanı'nda binlerce protestocuya hitap etti. 

Son açıklamalar dün gece yaşanan olaylarda bir kişi yaşamını yitirdiği ve 590 kişinin de yaralandığına işaret ediyor.

4 Ekim Seçimleri, ülkenin Rusya ile bağlarının belirleneceği sınav olarak da yorumlandı. Birçok muhalif siyasi, Ceenbekov ile yakın ilişkisi olduğu iddia edilen ve son seçimde de barajı geçebilen 'Birimdik' ile 'Mekenim Kırgızistan' partilerini Rusya ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini savundukları gerekçesiyle suçluyor.

almazbek atambayev kırgızistan ayaklanma atambayev'i cezaevinden çıkardılar protestolar şaibeli seçim Sooronbay Ceenbekov