Putin: Afganistan'daki Amerikan Askerleri Bölge Güvenliği İçin Faydalı

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afganistan'daki Amerikan askeri varlığının tüm bölge güvenliği için faydalı olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  Afganistan'daki Amerikan askeri varlığının  tüm bölge güvenliği için faydalı olduğunu ifade etti.

ABD'nin Afganistan'daki varlığı için BM Güvenlik Kurulu'nda olumlu oy kullandıklarını ifade eden Putin, "Başta biz ABD güçlerinin Afganistan'daki varlığı için gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu oylamasında olumlu oy kullandık. Ben hala da bu varlığın bizim çıkarlarımıza ters olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Bir televizyon kanalına konuşan Putin, konuya ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Aksine ABD askerlerinin çekilmeye hazırlandığını duyduğumda şahsen bunun fazla sayıda risk yaratacağını da düşündüm. Her ne kadar devletimizin resmi pozisyonu Afganistan'da siyasi bir uzlaşıdan yana olsa da ben ilk öğrendiğimde duruma böyle baktım. İlk olarak ABD'nin çekilmesi nedeniyle bölgedeki istikrarı devam ettirmek ve riskleri kontrol altında tutmak adına biz daha fazla harcama yapmak durumunda kalacağız".

ABD'nin Verdiği Bilgilerle Terör Saldırılarını Engelledik

Putin pek çok alanda çıkar çatışması olmasına rağmen Afganistan ve Suriye'de çatışmaları azaltma girişimleri için Rus ve Amerikan gizli servislerinin işbirliği yapmaya devam ettiğini açıkladı. 

Putin Amerikan istihbaratının anti-terör konusunda Rus meslektaşları ile bilgi paylaştığını da belirterek "Biz de ABD'nin Afganistan'daki çabalarını bir anti-terör çabası olarak görüyoruz. Bizimle bu konuda defalarca kez bilgi paylaşımında bulundular" ifadelerini kullandı.

Putin, bu paylaşımlarla Rusya'da gerçekleştirilecek birkaç terör saldırısının engellendiğini söyledi ve bu paylaşımlar için ABD Başkanı Donald Trump'a teşekkür etti. Putin kendilerinin de benzer bilgiye sahip olduklarında Amerika ile paylaştıklarını söyledi.

putin rusya afganistan abd