Putin: Erdoğan Tutumu Sert Görünse de Esnek Biri

TAKİP ET

Moskova'da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Putin, Dağlık Karabağ'a ve çeşitli konulara dair açıklamalarda bulundu.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Valday Tartışma Kulübü'nün yıllık toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı. Öncelikle Türkiye ile Fransa arasında Dağlık Karabağ nedeniyle yaşanan gerilime dair konuşan Putin, iki ülkenin Moskova'nın arabuluculuğuna ihtiyaç duyduğunu düşünmediğini söyledi.

Putin, "Birilerinin bizim arabuluculuğumuza ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. Türkiye ve Fransa, kendi aralarındaki ilişkileri bizzat düzenleyebilecek kapasitede birer ülke" dedi ve Erdoğan'ın tutumunun sert görünse de aslında esnek biri olduğunu dile getirdi. Rus Devlet Başkanı Erdoğan ve Türkiye için, "Erdoğan'ın tutumu ne kadar sert görünürse görünsün, onun esnek bir kişi olduğunu, onunla ortak dil bulunabileceğini biliyorum. Bu nedenle durumun normale döneceğini düşünüyorum. Biz, diğer ülkeler arasındaki çatlakları hiçbir zaman suistimal etmedik. Türkiye ile Rusya arasındaki etkileşim önemli. Türkiye'yle işbirliği hacmimiz artıyor. Türkiye ve Rusya için ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu daha detaylı şekilde anlatabilirim" şeklinde konuştu.

Karabağ Meselesi

Putin, Dağlık Karabağ meselesinde Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'a eşit mesafede olduğunu söylerken bölgedeki çatışmaların 'geçmişte Ermenilere karşı işlenen ağır suçlar sonucunda' başladığını öne sürdü.

Rusya ve Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova'nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyen Putin, Türkiye'yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara'nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi. Putin, Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız politika izleyerek modern hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarına karar verdiğini söyledi ve S-400'leri aldığını belirterek "Türk liderle çalışmanın memnuniyet verici ve güvenli olduğunu" ifadelerini kullandı.

Kırım

Erdoğan’ın Kırım tutumu sorulan Putin, “(Erdoğan’ın) Kırım ile ilgili isteklerine gelince, bundan da habersizim. İlgimi çekmiyor, çünkü Rusya’nın çıkarları güvenilir bir şekilde korunuyor. Bundan bir an bile şüphe etmeyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

putin erdoağan vladimir putin erdoğana ne kadar sert görünse de esnek birisi dedi karabağ azerbaycan türkiye ermenistan rusya valday görüşmeleri kırım dağlık karabağ güney kafkasya erdoğana esnek dedi fransa tür