Putin, 'Güvenlik Endişeleri' Açıklamasını Kazak Halkını Birlikte Katlettiği Tokayev'le Beraber Yaptı

TAKİP ET

İki diktatör görüştü. Kazak diktatörü, Rus diktatörüne saygıda kusur etmedi.

Rus diktatörü Vladimir Putin ile Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, Kremlin Sarayı'ndaki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Rus diktatörü Putin, Batı ile güvenlik garantileri konusunda istişarelere devam ettiklerini ifade ederek, "Avrupa ve Amerikan ortaklarımızla müzakereler açık ve kapalı şekilde devam ediyor. NATO ve Washington'a yanıtları hazırlıyoruz." dedi.

Rus diktatörü Putin'in bu açıklamayı yaparken yanında geçen Ocak ayında Kazak halkını katleden ve bu konuda Rus diktatörü Putin'den büyük destek alan Kazak diktatörü Tokayev'in olması ironik bulundu. 

"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna'ya ziyaretinin ardından telefonda görüşme yaptınız mı?" sorusuna Rus diktatörü, Macron ile henüz görüşmediklerini söyledi.


Ukrayna'da İşgalci Olduğunu Unuttu


Kırım ve Donbas'ta Ukrayna'da işgalci olduğunu unutan Rus diktatörü, Minsk Anlaşmalarının uygulanması konusundaki soruya şöyle yanıt verdi: 

"Sorun şu ki, Ukrayna’nın kendisi dahil olmak üzere güvenlik açısından ülkeler arasında çok önemli ilişkileri düzenleyen temel anlaşmalarda bir şeyden hoşlandığı ya da hoşlanmadığı gibi yorumlar duyduğumuzda, bu doğru format değil. Eğer devlet, özellikle uluslararası hukuk kurallarında ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi belirli kararlarında yer alan bazı yükümlülükleri üstlendiyse, herkesin buna uyması ve bunun nasıl yapılacağı konusunda düşünmesi ve hemfikir olması gerekiyor."


Kazakistan'la İlişkiler Gelişecek


Rus diktatörü Putin Rusya ve Kazakistan arasındaki iş birliğinin gelişeceğini ve bunun için gerekli şartların olduğunu belirtti.

Kazakistan diktatörü Tokayev de ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 30'uncu yılını kutladıklarını belirterek, "Bu süre zarfında, örnek teşkil edilebilecek devletlerarası iş birliğini ortaya koyduk. Yoğun diyalog sayesinde her alanda önemli başarılar elde ettik." ifadelerini kullandı. 

Kazak diktatörü özellikle geçen Kanlı Ocak ayında Rusya'yla yoğun işbirliği yapmış, Kazak halkının katledilmesinde Rusya'dan büyük destek almıştı.

Kazak diktatörü, "Karşılıklı yarar sağlayan iş birliği için büyük potansiyeli göz önünde bulundurarak, siyasi, ekonomik ve yatırım, kültürel ve beşeri alanlarda bağları derinleştirme konusunda isteklerimizi yeniledik." dedi.

Kazak diktatörü şu ifadeleri kullandı:

"Rusya’nın uluslararası ölçekte güvenlik müzakerelerinin yürütülmesine ilişkin önerilerinin başarılı diplomatik müzakereler için çok iyi bir platform olduğunu düşünüyorum. Biz müzakerelerin sadece müzakereler için değil, sonuçların elde edilmesi için yapılmasından yanayız."


Rus Parası Kazak Diktatörüne Tatlı Geliyor


Rusya ile ekonomi alanındaki ilişkilere de değinen Kazak diktatörü bu konudaki memnuniyetini, "Salgın dönemindeki kısıtlamalara rağmen geçen yıl ikili ticaret hacmi 21 milyar doları aştı. Kazakistan ekonomisine en çok yatırım yapan şirketler arasında Rus şirketler ilk 5’te yer alıyor." sözleriyle ifade etti.

Rusya ve Kazakistan arasında eğitim, dijitalleşme, uzay ve atom enerjisi alanlarında 11 iş birliği anlaşması imzalandı.

 

rusya kazakistan nato ukrayna putin vladimir putin Kasım Cömert Tokayev kazak halkı nato güvenlik