Putin'den Zelenskıy için Öneri: Önce Ayrılıkçılarla, Sonra Rusya ile Görüşsün

TAKİP ET

Rus Diktatör Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy ile ikili ilişkileri Moskova'da görüşebileceğini bildirdi.

Putin, Kremlin Sarayı’nda Belarus Diktatörü Aleksandr Lukaşenko ile görüşmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci Putin'e, Zelenskıy’in Donbas’ta görüşme teklifine cevabının ne olacağını sordu.

Son zamanlarda mevcut Ukrayna yönetiminin Rusya-Ukrayna ilişkilerini tahrip edecek adımlar attığını iddia eden işgal sevdalısı Putin, bunların doğrudan ikili ilişkileri, Rus Ortodoks Kilisesi’ni, Rusçayı ve Ukrayna’da Rusça konuşan halklarla ilişkileri etkilediğini; bunun için de üzüldüklerini (!) ifade etti. Putin, “Eğer Zelenskıy ilişkileri yeniden kurmayı başlatmak istiyorsa bundan sadece memnun oluruz” dedi.

Donbas ile ilgili görüşme yapmak istiyorsa öncelikle Zelenskıy’ın ayrılıkçıların temsilcileri ile görüşmesi, daha sonra Rusya ile bu problemi müzakere etmesini öneren Putin, “Eğer konu (Rusya ile Ukrayna arasında) ikili ilişkilerse, Zelenskıy ile onun için uygun olan bir zamanda Moskova’da görüşebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın doğusundaki krizin çözümü için Üçlü Temas Grubu'nun toplandığı platformun, Belarus’un başkenti Minsk’ten başka bir ülkeye alınmasına ilişkin Ukrayna’nın önerisini de değerlendiren Putin, Belarus’un görüşmeler için sadece platform sağladığını ve görüşmelere dâhil olmadığını hatırlattı. Putin, “Bu durum sanki Donbas’taki problemleri tartışmaktan kaçınmak ve Minsk Anlaşması’nı öldürmek için sebep aramaya benziyor” diye konuştu.

Belarus Diktatörü Lukaşenko da Putin ile görüşmesi sırasında bir gazetecinin, Ukrayna'nın Üçlü Temas Grubu platformunun Minsk’ten alınıp başka bir ülkeye taşınması yönündeki önerisine ilişkin sorusunu cevaplandırdı. Zelenskıy’in diplomatik davranmayı öğrenmesi gerektiğini söyleyen Rus kuklası Lukaşenko, Ukrayna, Rusya ve diğer tarafların Donbas’taki çatışmaların yaşandığı dönemde kendilerinden Minsk’in müzakereler için platform olması hususunda ricada bulunduğunu hatırlattı. Bu yüzden Minsk’in müzakereler için organize edildiğini ifade eden Lukaşenko, “Eğer hoşunuza gitmiyorsa, başka bir ülkeyi tercih edebilirsiniz” dedi.

Başka bir ülkenin müzakereler için seçilmesi için tarafların uzlaşması gerektiğine dikkat çeken Lukaşenko, platformun Minsk’ten taşınması hâlinde yüklerinin de hafifleyeceğini işaret etti.

Ukrayna krizi Donbass Donbas Kırım Rusya işgal işgalci Rusya Avrupa Ukrayna Zelenski Zelenskıy Zelenskiy Putin Aleksandr Lukaşenko Lukaşenko Belarus Ukrayna ayrılıkçılar Üçlü Temas Grubu Minsk