Putin'in 'Kibar İnsanları' 27 Şubat Özel Operasyon Birlikleri Günü'nü Kutluyor

TAKİP ET

İşgalci Rusya'nın Kırım'daki geçici işgalinde aktif rol alan ve Rus Diktatör tarafından 'Kibar İnsanlar' olarak tanımlanan Özel Operasyonlar Birlikleri, işgaldeki sözde başarılarının yıl dönümünü mesleki bayram olarak kutluyor.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Özel Operasyonlar Birliklerine bağlı askeri personeller, bu sene cumartesi gününe denk gelen 27 Şubat’ı kendi mesleki bayramları olarak kutluyor.

Bu askeri birlikler ülke çıkarlarının müdafaası için gerek yurt içerisinde gerekse de yurt dışarısında özel operasyonlar icra etmektedirler. Özel Operasyon Birlikleri, Rusya ordusunda 2009 yılı içerisinde icra edilen kapsamlı askeri reformlar esnasında vücuda getirildi. Moskova kırsalındaki bir askeri üste özel operasyonlar dairesi kurulurken, idaresi ise doğrudan Rusya Genelkurmay Başkanı’nın şahsına tevdi edilmişti. 

Rusya Özel Operasyonlar Birliklerinin resmi olarak kuruluşu 2013 yılında ilan edilmişti. Bu askeri birliklerin bünyesinde görev alan kişiler ise sadece sözleşmeli askeri personellerden oluşmaktadır.

Halk arasında, resmi olmayan haliyle “Kibar İnsanlar Günü” adıyla bilinen bu bayramın tarihi, Kırım’ın Rusya tarafından yeniden işgaliyle sonuçlanan olaylardan sonra belirlenmiştir. 2014 yılı 26 Şubatını 27 Şubat’a bağlayan gece Ukrayna Askeri Kuvvetlerinin Kırım’da konuşlanmış vaziyetteki birlikleri bloke edilmiş ve yarımadanın stratejik tüm unsurları herhangi bir resmi rütbe, isim yahut ayırt edici işaret taşımayan kamuflajlı kimseler tarafından işgal edilmişti. 

Sonrasında ise 16 Mart 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kibar insanlar” olarak andığı bu askeri birlikler, Kırım’ın uluslararası hukuki statüsünün değiştirilmek istendiği sözde referandum esnasında da Kırımlıların güvenliğini üstlenmişler, esasında ise sözde referandumun silah zoru altında istenilen şekilde sonuçlanmasını hizmet etmişlerdir.

Bekir Raşit Baykı

Kaynakizvestiya.ru

Rusya Silahlı Kuvvetleri Vladimir Putin kibar insanlar özel kuvvetler özel operasyonlar birlikleri 27 şubat kibar insanlar günü özsavunma güçleri kırım'ın işgali işgalin yıl dönümü rus diktatörlüğü ukrayna 2013 m