Rahip Brunson ile Buluşan Trump Erdoğan'ı Övdü

TAKİP ET

2018 yılında serbest bırakılan Rahip Brunson ile bir araya gelen ABD Başkanı Trump, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında övgü dolu sözler sarf etti.

ABD Başkanı Donal Trump, çeşitli ülkelerde tutuklanan ve bir süre sonra ABD'ye dönebilen 6 isimle bir araya geldi. Trump'ın konukları arasında 2016 Aralık'ında Türkiye'de tutuklanan ve 2 yıla yakın bir süre tutuklu yargılanan Andrew Brunson isimli rahip de yer aldı.

Diğer isimler ise İran'da tutuklanan Michael White, Suriye'de tutuklanan Sam Goodwin, Venezüela'da tutuklanan Joshua ve Tamara Holt ile Hindistan'da tutuklanan Rahip Bryan Nerran oldu.

Trump, Brunson ile serbest bırakılmasındaki rolü nedeniyle partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan övgülerle bahsettiği ilginç bir diyalog yaşadı.

Brunson'a "28 yıldı değil mi? Senin için uzun bir süre planlamışlar Andrew, seni geri almalıydık" diyen Trump, ardından "Şunu söylemeliyim ki, bence Erdoğan çok iyiydi" çıkışında bulundu. Trump, sürece ilişkin "Sen masumdun. Neyse ki, Erdoğan'la birkaç konuşmamızdan sonra bunu kabul etti. Bu yüzden onu ve Türk halkını takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rahip Brunson Olayı

9 Aralık 2016 tarihinde 15 Temmuz soruşturması kapsamında gizli bir tanığın Andrew Brunson hakkında casus olduğuna ilişkin iddialar ortaya atmasıyla başlayan tutukluk süreci 2018 yılının Ekim ayında sonuçlanmıştı.

Süreç boyunca ABD, Türkiye'yi birçok kez yaptırımlarla tehdit etmişti. Kara liste uygulamaları, ekonomik yaptırımlar ve F-35 programından Türkiye'nin çıkarılması bu tehditlerin birer parçası oldu.

Trump'ın diplomatik nezaketten uzak çıkışlarına karşı AKP lideri Erdoğan, "Bu fakir bu görevde olduğu sürece o teröristi alamazsın" yanıtıyla gündeme damgasını vurmuş fakat kısa süre sonra geri adım atılmış ve Rahip Brunson tahliye edilmişti.

rahip brunson recep tayyip erdoğan donald trump abd andrew brunson