Rauf Denktaş Vefatının 10. Yıl Dönümünde Anılıyor

TAKİP ET

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 10. yıl dönümünde anılıyor.

(Fotoğraf: Rauf Denktaş Girne'ye giren ilk Türk tankının üzerinde askerleri selamlıyor.) Bütün ömrünü Kıbrıs Türklüğüne adayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denkta, 10 yıl önce bugün vefat etti.

Gençliğinde Dr. Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazan, Mağusa'da tercümanlık, memurluk ve öğretmenlik gibi işler yapan Denktaş, İngiltere'ye giderek hukuk eğitimi aldı ve 1947 yılında adaya döndü. 

Önce avukatlık, sonra savcılık ve sonunda başsavcılık yapan Denktaş, Kıbrıs'ta Türklerin düzenlediği ilk mitingde Dr. Küçük ile birlikte konuşma yaptığında 24 yaşındaydı. 

Savcılık görevinden istifa eden Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevini bırakarak Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu ve EOKA ile mücadeleye başladı.

Bu yıldan itibaren Türkiye'den adaya asker gönderilmesi taleplerinde bulundu ve aynı yıl Türk Cemaati İcra Komitesi Başkanlığı'na seçildi. 1963 yılına gelindiğinde adadaki durumun giderek gerilmesi üzerine direnişi örgütledi ve BM toplantısı sonrasında Ankara'da olduğu sırada Makarios hükümeti kendisi hakkında tutuklama kararı verdi.

Bir süre Ankara'da kalan Denktaş bir süre sonra gizlice Erenköy'e çıktı ve direnişe yeniden başladı.  

Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Şıbat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanıyla birlikte Devlet Başkanlığı ve Meclis Başkanlığı görevlerini yürüttü ve 1976 yılındaki seçimler sonrasında devlet başkanı seçildi. 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı seçildi. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş 21 yıl 5 ay boyunca bu görevi yürüttü.

Denktaş 2012 yılında vefat ettiği gün Türkiye ve KKTC'de yas ilan edildi.


(Fotoğraf: TMT kurucusu ve 'Toros' kod adlı mücahit Denktaş, mücahitlerle birlikte.)

rauf denktaş kıbrıs kktc