Reddedilmesine Rağmen Tekrar Oylanan Güvenlik Soruşturması Teklifi Genişletildi: Öğretmenler de Dahil Edildi

TAKİP ET

TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak muhalefetin oylarıyla reddedilen ancak alınan kararla yeniden görüşülmesine karar verilen Güvenlik Soruşturması teklifinde genişletmeye gidildi.

AKP ile MHP milletvekillerinin yeterli katılım göstermediği Genel Kurul'da, muhalefetin oylarıyla Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi reddedilmişti. Daha sonra Başkanlık Divanı kararıyla yeniden oylanmasının oylanmasına karar verilen teklifin, yeniden oylanması yönünde karar kabul edilerek Meclis'e tekrar gelmesi sağlanmıştı.

Danıştay'ın "hukuk aykırıdır" dediği teklifte bir de genişletmeye gidildi. İlk kez kamuda görev yapacak ya da yeniden dönüş yapacak personeller için güvenlik soruştuması ve arşiv araştırması yapılmasını düzenleyen yasa teklifinin oylamasına, madde madde yapılan görüşmelerle devam edildi. İlk 7 maddesi kabul edilen kanun teklifinde AKP ve MHP önergeleriyle bazı değişiklikler gerçekleşti.

Öğretmenler de Dahil Edildi

Söz konusu teklifin ilk halinde ‘arşiv araştırması’ kapsamında olan öğretmenlerin; Milli Savunma Bakanlığı, istihbarat teşkilatları, Genelkurmay Başkanlığı personeli için zorunlu olan ‘güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’nın bir arada yapılacağı personel kapsamında değerlendirilmesine karar verildi.

Kabul edilen bir başka önergeyle de kişinin eşi ile birinci dereceden kan ve sıhri hısımlarının güvenlik soruşturması kapsamından çıkarılması kararlaştırıldı.

Teklifin 7. maddesinde yapılan düzenlemeyle birlikte ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sayesinde elde edilecek verilerin değerlendirilececeği ‘Değerlendirme Komisyonu’nun üye sayısı 3’ten 5’e yükseltildi. Değerlendirme Komisyon'unda kimlerin yer alacağı da ayrıntılı olarak belirtildi.

Öte yandan, ‘milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz’ birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirmenin, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki değerlendirme komisyonunca yapılacağı kararlaştırıldı.

meclis karar güvenlik soruşturması güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi yeniden oylanacak genişletildi maddeler düzenlendi akp mhp önergesiyle önerisiyle ilk 7 madde açıklama kurul genel kur