Rekabet Kurulu Storytel'e Soruşturma Açtı

TAKİP ET

Rekabet Kurulu, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri AŞ hakkında soruşturma açtı.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yayınevi ve eser sahipleriyle yapmış olduğu uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engellemek suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal ettiği iddialarına yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Açıklamada "Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 06.04.2023 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; Storytel Turkey Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi hakkında soruşturma açılmasına, 23-17/301-M sayı ile karar vermiştir." ifadeleri kullanıldı.

TamgaTürk'e konuyu değerlendiren bir avukat, "Rekabet hukukunda soruşturmalar, 4054 sayılı Kanun’un 4. ve/veya 6. maddesi çerçevesinde yapılmaktadır. 4. madde rekabete aykırı anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarını kapsarken 6. madde hakim durumun kötüye kullanılmasına ilişkindir.

Burada, soruşturma açılması duyurusu incelendiğinde soruşturma konusunun “…yayınevi ve eser sahipleriyle yapmış olduğu uzun süreli münhasırlık anlaşmalarıyla sesli kitap pazarına rakip firmaların girişini engellemek…” olduğu ve “4. ve 6. maddelerin” ihlal edildiği şüphesi olduğu görülmektedir.

İlk olarak, ilgili ürün pazarının “sesli kitap pazarı” olarak tanımlandığını anlayabiliriz.

İkinci olarak, soruşturmanın “yayınevi ve eser sahipleriyle yapılmış olan uzun süreli münhasırlık anlaşmaları” olduğunu anlayabiliriz. Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’ne (Tebliğ No: 2002/2) göre pazar payı %30’u aşmayan teşebbüslerin, sağlanabilecek faydalar olduğu düşünülerek, bazı rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar yapmasına izin verilebilir. Ancak, soruşturmada Storytel’in pazar payı ve/veya kurduğu münhasırlık ilişkisinin süresi ihlal şüphesi uyandırmış görünmektedir.

Son olarak soruşturmaya 6. maddenin esas alınması ve “pazar kapama etkisinin” değerlendiriliyor olması, Storytel’in hakim durumda olabileceği ihtimalini düşündürmektedir.

Rekabet Kurumu’nun duyuruda paylaştığı açıklamayı tekrar etmekte yarar var: Soruşturma açılmış olması, hakkında soruşturma açılan teşebbüsün 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettiği, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldığı veya kalacağı şeklinde yorumlanmamalıdır." ifadelerini kullandı. 

rekabet kurulu storytel rekabet kurulu storytel soruşturma storytel soruşturma