Rektörün Kızına Torpil Yapılmasına İzin Vermeyen Mahmut Sağır Açığa Alındı

TAKİP ET

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can'ın görüşme talebini reddederek torpile karşı duran Sınav Değerlendirme Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sağır açığa alındı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can'ın kızı Esra Aslancan, KSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Doktora Programı Bilim Sınavı'na başvurdu. 

Daha sınava girmeden torpil peşine düşen Aslancan'ın babası rektör Can, sınavdan önce sınav komisyonunda görevli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Yıldırım ve diğer komisyon üyelerine kızının alınması talimatını verdi.  Ancak Sınav Değerlendirme Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sağır, talebe olumsuz yanıt verdi.

Sınav sonuçları açıklandığında kızının sınavı kazanamadığını gören rektör Can, kızı için torpil yapılmasına engel olan herkese mobbing uygulamaya başladı. Can'ın mobbingine maruz kalan  Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Yıldırım görevinden istifa etti. 

Etkisi Anlaşılmasın Diye İstifayı Kabul Etmedi

Rektör Can, Yıldırım'ın üzerinde kurduğu baskı anlaşılmasın diye Yıldırım'ın 2 istifa talebini de geri çevirdi. Ancak Can,  sınavın komisyon başkanı Mahmut Sağır'ın istifa etmesi için baskı kurmaya devam etti. Baskıya dayanamayan Doç. Dr. Sağır bölüm başkanlığı görevinden istifa etti.

Kavga Görüntülerini Kullandı

Sağır'ın istifasıyla yetinmeyen Can, Doç. Dr. Mahmut Sağır merdivenlerden yürürken çıkan bir kavganın görüntülerini kullanarak Sağır hakkında “Kamu görevinden çıkarma” teklini YÖK'e gönderdi.

Teklif sonrası Sağır, görevden el çektirildi. 

Konu Meclise Taşındı

Rektör Prof. Dr. Niyazi Can'ın açığa aldırdığı Doç. Dr. Mahmut Sağır ile ilgili yasanın gereğini yapmadığı iddiaları, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç tarafından TBMM'ye taşındı. 

Milletvekili Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, şunları sordu:

- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü'nün kızına sınavda torpil yapmayan öğretim üyesini önce açığa aldırdığı, ardından hakkında soruşturma açarak meslekten ihracı için YÖK'e yazı yazdırdığı iddia edilmektedir.

- KSÜ Rektörü, Kahramanmaraş'ta yeni açılan İstiklal Üniversitesi'nde okutman olan kızı E.A'nın KSÜ'deki doktora sınavını kazanması için torpil istediği, ancak bu isteği kabul görmeyince öğretim üyelerine baskı ve tehditler yaparak ve YÖK'e uzanan soruşturma dosyası açtığı iddia edilmektedir.

- KST Rektörü'nün İstiklal Üniversitesi'nde okutman olan kızı E.A için doktora sınav jürisine baskı yaparak torpil istediği doğru mudur?

- Rektörün torpil isteği kabul  edilmeyince Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sağır'ı  görevden  aldırdığı ve sınav jürisini tehdit ettiği doğru mudur?

- Öğretim üyelerinin üniversitedeki hukuksuzlukları YÖK'e bildirmek üzere verdikleri dilekçelerin YÖK'e iletilmesi neden engellenmiştir?

- Kahramanmaraş Üniversitesi'nde kınama cezası, görevden uzaklaştırma almış akademik personel sayısı kaçtır? Var ise hangi fakülte ve bölüm başkanlarıdır? Görevden alınma nedenleri nedir?

kahramanmaraş sütçü imam üniversitesi rektör niyazi can esra aslancan torpil sınav mahmut sağır nail yıldırım