Reuters: AB'nin Türkiye'ye Uyguladığı Havuç-Sopa Taktiği Çöktü

TAKİP ET

Reuters; Avrupalı diplomat, uzman ve yetkililerin görüşlerine yer verdiği haber analizinde, AB'nin Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye yönelik 'havuç- sopa' stratejisinin iflas ettiği yorumunda bulundu.

Haber analizde, AB’nin Türkiye ile gerilimi yumuşatma amaçlı son stratejisinin iki haftalık aradan sonra başarısızlığa uğradığı ve Doğu Akdeniz’de çatışma riskini yine arttığı değerlendirmesi yapıldı.

AB’nin Ankara’ya yönelik olası ekonomik yaptırımları ele almak için hazırlandığı zirve öncesi Türkiye’nin geçen ay araştırma gemisini geri çektiği hatırlatılan yazıda, Avrupalı üç diplomatın, bu geminin yeniden bölgeye gönderilmesi kararı için 'Ankara’nın Brüksel ile oynadığı izlenimi verdiği' yorumunu yaptığı aktarıldı.

Haberde AB’deki bir diplomat ve yetkilinin, AB liderlerinin bölgede doğal gaz arama sorununa bir çözüm üretemediği için 'havuç -sopa yaklaşımının iflas ettiği' değerlendirmesine de yer verildi.

Reuters analizde, Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetlerini durdurması karşılığı Türkiye ile göçmen-sığınmacı mutabakatı ve Gümrük Birliği gibi anlaşmaları güncelleyip vize serbestisinin önünü açmanın havuç tarafını, aksi halde Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulamanın sopa tarafını oluşturduğu taktikle ilgili; diplomatlar, yetkililer ve uzmanların görüşlerini aldı.

Haber analizde, “Türkiye’nin en önemli ticari ortağı ve yatırımcısı durumundaki AB, genişletilmiş yeni bir ticaret anlaşması önererek, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlayıp, Suriyeli mültecilere daha fazla yardım yaparak, Erdoğan'ı açık denizlerdeki enerji kaynakları haklarını açıklığa kavuşturmak için görüşmelere başlamaya ikna etmeyi umut ediyordu” denildi.

havuç sopa taktiği ab türkiye taktik abnin türkiyey uyguladığu havuç sopa taktiği çöktü haber analiz reuters doğu akdeniz gerilimi göçmen krizi analiz almanya havuç sopa yaklaşımı brüksel ankara strateji çöktü