Reuters Analizi: Erdoğan ve Türk Lirası'nı Biden Riski Kuşattı

TAKİP ET

Reuters'ta yayınlanan Jonathan Spicer'ın yazısında ABD seçimlerini Joe Biden'in kazanması durumunda Türkiye'nin diğer birçok ülkeden daha fazla kaybedeceği belirtildi.

Jonathan Spicer'in Reuters'te yayınlanan yazısında ABD seçimlerini Demokrat aday Joe Biden kazanırsa Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dış askeri müdahaleleri ve Rusya ile daha yakın işbirliğinden dolayı diğer birçok ülkeye göre daha fazla kaybı olacağı ifade edildi.

Spicer; Trump'ın NATO savunmasını tehlikeye atarak Ankara'nın Rus S-400 füzelerini satın almasına karşı bir şey yapmamasıyla ilgili, Biden kazanırsa yaptırım uygulayacağını böylece zaten kuşatılmış olan Türk lirasının iyice savunmasız hale geleceğini yazdı.

Analizde Rusya'nın 2019'da Ankara'ya silah göndermesinden bu yana Amerikan tehditlerinin boşa çıktığını çünkü Başkan Trump'ın, düzenli olarak görüştüğü Erdoğan'ı cezalandırmadığı aktarıldı. Erdoğan'ın da Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve bu ay Dağlık Karabağ'da askeri gücünü esnetmek için Trump ile olan bağlarını güçlendirerek ABD'nin son yıllarda bölgeden çekilmesiyle bıraktığı bazı boşlukları doldurduğu ifade edildi.

Spicer lirayla alakalı analistlerin Türk Lirası'nın bu yılın başından bu yana Amerikan Doları karşısında yüzde 24 değer yitirerek bütün zamanların en düşük düzeylerini gördüğünü ve uzmanlara göre Biden'ın başkan olma ihtimalinin bunda şimdiden payı olduğunu söylediğini yazdı.

Joe Biden geçen yıl Aralık ayında, 'diktatör' diye nitelediği Erdoğan'a karşı yeni bir yaklaşım gerektiğini ve Türkiye'nin Rusya ile yakın iş birliğinin kaygı verici olduğunu söylemişti. Spicer yazısında Biden'ın seçimi kazanması durumunda, Türk Lirası ve hisselerinde yeni bir büyük hareketlenme olacağını fakat bunun yeni başkanın Türkiye'ye karşı yaptırımlara başvurup başvurmayacağına karar vermesine kadar TL'nin normal seyrinde kalacağı şeklinde yorumladı.

erdoğan reuters analizi türk lirası biden trump abd seçimi Erdoğan ve Türk Lirası'nı Biden Riski Kuşattı türk lirası daha çok değer kaybedecek biden seçimi kaznırsa tğrkiyede ne olur s-400 meselesi rusya erdoğana y