Reuters: Biden Türkiye'yi Uyaracak

TAKİP ET

Roma'da Biden ve Erdoğan arasında gerçekleştirilecek olan görüşmeye ilişkin ortaya yeni kulis bilgileri çıkmaya devam ediyor.

Cumartesi günü Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün yapacakları toplantıda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı herhangi bir aceleci eylemin ABD-Türkiye ilişkilerine fayda sağlamayacağı ve krizlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaracağını söyledi.

ABD'li yetkili gazetecilere verdiği beyanatta "Başkan, ani bir eylemin ABD-Türkiye ortaklığına ve ittifakına fayda sağlamayacağını, krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmamız gerektiğini kesinlikle söyleyecektir" dedi.

ABD'li yetkili, Erdoğan'ın ABD büyükelçisini sınır dışı etmesi halinde iki lider arasında bir görüşmenin gerçekleşmeyebileceğini belirterek "Ama sorun çözüldü, en azından şimdilik" diye konuştu.

Biden'ın G20 zirvesinde gerçekleştirilecek görüşmede Türkiye'nin F-16 savaş uçağı satın alma talebini, ABD ile savunma ilişkisini ve Suriye ve Libya gibi bir dizi bölgesel konuyu konuşacağı belirtildi.

ABD'li senatörler Biden yönetimini Türkiye'ye F-16 satmamaya çağırmıştı. Türkiye'nin Rus füze savunma sistemleri satın aldığı ve "düşman gibi davrandığı" gerekçesi öne sürülen çağrıda bu tür ihracatların engellenmesi istendi.

NATO'un iki büyük gücü ABD ve Türkiye arasındaki ittifak, son yıllarda ABD'nin Kürtçü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'yi desteklemesi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunması satın alması ve insan hakları konusundaki politika farklılıkları nedeniyle gerginleşti.

Reuters Biden Türkiye'yi Uyaracak