Reuters 'Havuz Medyası'nı Yazdı: İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Medyaya Verdiği 'Kesin' Emirler

TAKİP ET

Reuters haber ajansı, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tamamıyla kontrol altında tuttuğu havuz medyasını gündemine aldı. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifasının uzun bir süre boyunca AKP medyası tarafından haber bile yapılamadığı hatırlatılan haberde, Türk medyasının iktidarın tahakkümü atlında olduğu vurgulandı.

Reuters, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek adam rejiminin tahakkümü altında olan havuz medyasını gündeme alarak dikkat çekici bir haber yayımladı. Jonathan Spicer imzalı özel raporda, "Basın mensupları, Türk yetkililerin milletin aldığı haberleri Ankara'daki bir kuleden şekillendirdiğini belirtiyor, elbette daima Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çıkarına" denildi.

"Hükümet Söyleyene Kadar Haber Yapmayın"

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak 2020 yılının sonlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden aniden istifa ettiğinde önde gelen medya kurumlarında çalışan 4 gazetecinin yöneticilerinden net bir talimat aldıkları belirtilen haberde, bu gazetecilere "hükümet bunu söyleyene kadar asla haber yapmamaları" talimatı verildiği belirtildi.

Albayrak'ın Instagram üzerinden duyurduğu istifası 24 saatten uzun süre boyunca havuz medyasında haber bile yapılmamıştı. Reuters'a konuşan bir düzineden fazla Türk gazeteci, Türkiye'de medyanın tamamıyla Erdoğan'ın kontrolü altına girdiğini ve medya dünyasında sıkı bir emir-komuta zinciri oluşturularak hükümet çıkarlarının dışına asla çıkılamadığını söyledi.

İletişim Başkanlığı Çalışanları Medya Yöneticilerine Talimat Veriyor

Fahrettin Altun'un yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın yaklaşık 1500 çalışanıyla faaliyetlerini yürüttüğü ve İletişim Başkanlığı yöneticilerin bazı medya yöneticilerini telefonla arayıp "Kardeş" diye hitap ederek ya da WhatsApp üzerinden mesaj yollayarak talimatlar verdiği belirtilen haberde, Berat Albayrak'ın yorum talebine yanıt vermediği bildirildi.

"Türkiye'de Ana Akım Medya Gerçekleri Saklama İşlevi Görüyor"

En büyük medya organlarının Erdoğan'a ve AKP'sine yakın şirketler ve kişilere ait olduğu belirtilen haberde devletin ilan ve reklam gelirlerinin de büyük ölçüde yandaş basına aktardığı ifade edildi. Ayrıca RTÜK gibi "düzenleyicilerin" sadece muhalif ve bağımsız kanallara ve haber sağlayıcılara ceza yağdırdığı vurgulanan haberde, bu cezalara gerekçe olarak herhangi bir yolsuzluk iddiası ya da Cumhurbaşkanı'nı hedef alan eleştirinin kullanılabildiği ifade edildi. Gazeteci Faruk Bildirici, "Türkiye'de ana akım medya, haber yapmaktan ziyade gerçekleri saklama işlevi görüyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı, Reuters'ın gönderdiği soruları cevapsız bıraktı. Basın İlan Kurumu'ndan Reuters'a yapılan açıklamada ise kurumun hükümet hakkındaki olumsuz haberleri cezalandıran bir sansür aracı haline geldiğine dair eleştirileri reddetti. RTÜK de aynı şekilde hakkındaki eleştirileri reddetti.

Anketler... Erdoğan Bu Medyaya Hiç Olmadığı Kadar Muhtaç

Türkiye'de süratle yükselerek yüzde 80'e dayanan enflasyona ve yaklaşan seçimler öncesinde AKP ve Erdoğan'ın "alışılmışın dışında" bir şekilde anketlerde geride olduğu belirtilen haberde, siyasi analistlerin Erdoğan'ın seçimleri kazanmak için çok fazla medya desteğine ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Mayıs ayında Meclis'e getirilen ve sonra geri çekilerek Ekim ayına ötelenen "dezenformasyon yasası"nın da hatırladıldığı haberde, söz konusu yasa ile oldukça muğlak ifadelerle tanımlanan yanlış bilgi yayma suçuna 3 yıla kadar hapis cezası getirilmek istendiği belirtildi.

Berat Albayrak'ın İstifa Ettiği Gün Verilen Emir

Reuters'a konuşan 4 medya kaynağının aktardığına göre, Berat Albayrak sağlık sorunlarını öne sürerek istifa ettiğinde İletişim Başkanı Fahrettin Altun medyaya, istifa talebine ilişkin ertesi akşam Erdoğan bir açıklama yapana kadar sessiz kalmaları talimatını verdi. Yani ancak Altun izin verdiğinde istifa televizyonlarda haber yapılabildi. TRT'de uzun süredir çalışan bir editör, yaklaşık 30 saat boyunca Albayrak'ın istifası için onay beklediklerini söyledi.

Rusların 30'dan Fazla Askerimizi Şehit Ettiği Gün Verilen Emir

Şubat 2020'de Rus jetleri, Suriye'nin kuzeyinde bir Türk askeri konvoyunu vurdu. Saldırıda resmi rakamlara göre 30'dan fazla askerimiz şehit oldu. Bu son 30 yılda Türk ordusunu hedef alan en kanlı saldırıydı. Fakat ertesi sabah olduğunda televizyon kanallarında farklı bir gündem vardı: Suriyeli göçmenler konusunda Avrupa Birliği ile yaşanan anlaşmazlık.

Saldırının kapsamıyla ilgili resmi hükümet açıklamalarının dışına çıkılmadı. Bu konuya değinen 3 medya kaynağı, yöneticilerinin İletişim Başkanlığı'nın isteği üzerine hareket ettiklerini söyledi. Bir başka tecrübeli muhabir ise "Bilgi paylaşılmaması için talep geldi. Bu durumda resmi açıklamalardan başka bir şey kullanamazsınız" dedi.

Ana Akım Medyanın Havuz Medyaya Dönüşmesi

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sırasında Erdoğan'ın Fetullahçılarla bağlantılı 150 medya kuruluşunu kapattığı ve bunun ardından medyaya baskının daha da arttığı belirtilen haberde, son 10 yılda Türkiye'de medyanın belli olaylar ve "satın almalar" ile Erdoğan'ın eline geçtiği belirtilerek 2018'de yaşanan son büyük satın alma hatırlatıldı: Demirören'in Hürriyet'i satın alması. Hürriyet'in satışıyla birlikte ana akım medya artık tamamen Erdoğan'ın arkasında hizalanmıştı. Satışın ardından Demirören Medya 1,75 milyar lira net zarar açıkladı. 

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için verilen oyların sayımının yüzde 98,8'de durdurularak Anadolu Ajansı'nın vatandaşlara bilgi vermeyi kestiği hatırlatılan raporda, Anadolu Ajansı'nın da Reuters'ın sorularını cevapsız bıraktığı belirtildi. TamgaTürk

reuters havuz medyası yazdı iletişim başkanı fahrettin altun medyaya verdiği kesin emirler ruslar onlarca askerimizi şehit ettiğinde