Reuters: Türk Firmalar, Suudi Arabistan'ın Boykotunu Delmek İçin "Made in Turkey" Etiketlerini Kaldırıyor

TAKİP ET

Reuters'e konuşan bir diplomat, komşu ülkelerdeki üretimi, ihracatçıların gümrük belgeleri alması ve ürünlerden "Made in Turkey" etiketinin kaldırılmasıyla Suudi Arabistan'a giriş yapılabildiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın resmi olmayan 'Türk malları boykotu' Suudi hükümetinin ekim ayından bu yana yerel işletmelere Türk şirketleriyle ticaret yapmamaları ve Türk mallarını raflarından kaldırmaları için sistematik olarak baskı yapmalarıyla başladı. Türk mallarını boykot eden Suudi Arabistan'a giriş yollarını arayan bazı Türk ihracatçılar, ürünlerinin giriş rotalarını değiştirerek gayrı-resmi ambargoyu atlatmaya kalkıştı.

Suudi Arabistan'a inşaat malzemesi getiren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ithalatçının "Aracıların Türk mallarını başka limanlara yönlendirmesi ve ürünlerin Çin ve Avrupa'dan geliyormuş gibi evraklarda sahtecilik yapılması suretiyle bir kara pazar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanarak açığa çıkardığı konu hakkında Reuters'e konuşan bir diplomat, ürünlerden "Made in Turkey" etiketinin kaldırılarak ülkeye giriş yapabildiğini aktardı.

Ticaret verileri, Umman ve Lübnan'a gelen Türk giysi, tekstil, kimya ve mücevher ürünlerinin miktarında yüzde 200 ile 400 arası sıradışı paralel artışlar söz konusu olduğunu gösteriyor.

 

 

suudi arabistan made in turkey ürün gizli boykot reuters