Reuters: Türkiye Fas ve Etiyopya'ya SİHA Satacak

TAKİP ET

Türkiye'nin Etiyopya ve Fas'a SİHA satışı yapacağı iddia edildi.

Türkiye'nin Fas ve Etiyopya'ya Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satacağı iddia edildi.

Reuters'tan Orhan Coşkun ve Jonathan Spicer'a konuşan silah satış anlaşmaları ile ilgilenen kaynakların ortaya attığı satış iddiasının gerçek olması durumunda Mavi Nil'deki bir HES nedeniyle Addis Ababa ile anlaşmazlık yaşayan Kahire ile Ankara arasındaki gerilimin artma riski bulunuyor.

Mısırlı güvenlik kaynaklarının Kahire yönetiminin söz konusu anlaşmanın engellenmesi için ABD ve Avrupa ülkelerinden diplomatik yardım talep edeceğini aktardığı öğrenildi.

Anlaşma İddiası Kahire-Ankara Görüşmelerinde Gündeme Gelecek 

Bunun yanında Reuters'a bilgi veren üçüncü bir Mısırlı kaynak, böyle bir SİHA satış anlaşmasının Kahire-Ankara ilişkilerinin düzeltilmesi için yapılmakta olan "istikşafi görüşmelerde" gündeme getirilerek netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak ne Türkiye ne Etiyopya ne de Fas yönetimlerinden SİHA satışı anlaşması iddialarına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Buna karşın Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Etiyopya ve Fas'ın Türk üretimi Bayraktar TB2 dronlarını satın almak istediğini belirtti.

Adının açıklanmamasını isteyen bir diplomat ise Fas'ın Mayıs ayında siparişini verdiği ilk parti SİHA'yı teslim aldığını, Etiyopya'nın da aynı satın alma işlemini gerçekleştirmek istediğini ancak bunun kesin olmadığını söyledi.

Kaynaklar anlaşmalara göre kaç SİHA'nın satılacağına ilişkin bir bilgi vermedi.

Reuters Türkiye Fas ve Etiyopya'ya SİHA Satacak