Reuters: Türkiye Suriye'ye Harekat Yapacak

TAKİP ET

Türkiye'nin Kürtçü terör örgütüne karşı Suriye'de askeri harekata girişeceği iddia edildi.

Reuters'a konuşan iki Türk yetkili, ABD ve Rusya ile bu konuda süren diplomatik görüşmelerin sonuca ulaşmaması halinde Suriye'ye askeri harekat başlatacağını söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye'den kaynaklanan güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmak konusunda kararlı olduğunu ve Kürtçü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin  2 Türk polisini şehit etmesinin bardağı taşıran damla olduğunu söylemişti.

Suriye'nin Azez bölgesinde bulunan Türk birliklerine Kürtçü terör örgütünün düzenlediği roketli saldırıda özel harekat polislerimiz Cihat Şahin ve Fatih Doğan şehit olarak uçmağa varmıştı.

Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili "Başta Tel Rıfat, bize karşı gerçekleştirilen saldırıların sürekli merkezi konumundaki bölgelerin temizlenmesi elzemdir" dedi.

Harekatın Zamanı Belirsiz

Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilecek olan askeri harekatın zamanının henüz belirsiz olduğu öğrenilse de Reuters'a konuşan Türk yetkili MİT'in harekat için hazırlık içerisinde olduğunu belirterek "Karar verildi. Bunun için Rusya ve ABD gibi ülkelerle görüşülecek" diye konuştu.

Söz konusu yetkili askeri harekat konusunun AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Ekim ayı sonunda Roma'da gerçekleştirilecek zirvede yapılması planlanan Biden görüşmesinde gündeme getireceğini söyledi.

Diğer yetkili ise YPG'nin Türk sınırlarının en az 30 kilometre gerisine itilmesi gerektiğini belirterek Rusya'nın da İran'la birlikte gerçekleştirilen son saldırıların merkezi olan bölgelerde kontrolü tamamıyla elinde tuttuğunu ifade etti. Erdoğan'ın Biden'la yapacağı görüşme sonrasında Rus diktatörü Putin'le de görüşeceği bildirildi.

Tel Rıfat ve "birkaç başka noktayı" işaret eden Türk yetkili, "Diplomatik yollardan bir sonuç alamazsak ve PYD bu bölgelerden çekilmezse harekat kaçınılmaz görünüyor" ifadelerini kullandı.

Reuters Türkiye Suriye'ye Harekat Yapacak