Rizeliler Uyarılara Kulak Asmadı: Zehirli Suyu İçmek İçin Kuyruk Oldular

TAKİP ET

Rize'de vatandaşlar 27 kat fazla arsenik oranı tespit edilen suyu içmekte ısrar ediyor. Rizeliler, suda yapılan teste inanmadıklarını söyledi.

Rize'ye bağlı Küçükçayır (Andon) köyünün turizm destinasyonu projesine dahil edilmesinin ardından "Andon suyu" diye bilinen suda analiz yapıldı. 

Yapılan tahlilde suda normalden 27 kat fazla arsenik tespit edildi. Tespitin ardından Rize İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri suyun başına bir levha asarak vatandaşları bu sudan içmemeleri konusunda uyarmak istedi.

Rize'de Şifalı Diye İçilen Suyun Normalden 27 Kat Fazla Arsenik İçerdiği Ortaya Çıktı


"Bu suyu içmek sağlığa uygun değildir" tabelası bir süre sonra vatandaşlar tarafından kaldırılarak sudan içilmeye devam ediliyor.

Andon suyunun zehirli olmadığını ve yıllardır pek çok insanın bu suyu içtiklerini belirten Rizeli vatandaşlar, suda arsenik olduğuna inanmadıklarını söyledi.

"Şimdiye Kadar Kimse Zarar Görmedi, Oyun Oynanıyor"

Bölgedeki işletme sahiplerinden biri olan Şemsettin Manavracı "Raporda bu suyun böbrek taşı, kum ve egzamaya iyi geldiği yazılmıştır. Kadın hastalıklarına iyi geldiği de yazılmıştır. 40 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar hiç böyle bir şey olmamıştı. Şimdi böyle bir şeyin aniden olmasından dolayı üzgünüz. Günün 24 saati buraya giden insanlar var. Büyük bir tepki vardı. Birisi geldi ve tabelayı buradan aldı. Ve bunu kimin aldığını bilmiyoruz. 5-10 yıl önce bize baskı yaparak burayı bizden almak istediler. Bu baskıya boyun eğmedik ve şimdi böyle bir şey oldu. Bu suda arsenik olduğuna inanmıyoruz. Eğer öyleyse, neden 150-200 yıldır insanlara söylemiyorlar? Bu su 150 yıldır burada akıyor ve burada kimse ölmedi. Şimdiye kadar ölüleri görmedik ya da zarar gördüğünü duymadık. Burada bir oyun devam ediyor, ama anlamıyoruz. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu analizin gerçek olduğuna inanmıyoruz ve başka bir ilde analiz edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"İnsanlar Sudan Memnun, Bugüne Kadar Hiçbir Şey Olmadı"

50 yıl önce yapılan analizde herhangi bir sorun bulunmadığını anlatan Hüseyin Yıldırım, "Şimdi buraya geldiler ve bu suyun arsenik olduğunu belirlediler. Biz buna inanmıyoruz. Derelerimize ve doğal sularımıza dokunulmasını talep etmiyoruz. Bölgemizde bu tür soda sularının birçoğu bulunmaktadır. Bu sularımızın yaşlılarımıza şifa getirdiğini biliyoruz. Büyüklerimiz sürekli bu sudan içtiler, şu ana kadar hiçbir şey olmadı. Burada kira için müdahale olduğunu düşünüyoruz. Katkıların olabileceğini düşünmüyoruz çünkü gelecekte bir çözüm yok. Bu suya müdahale edilmesini talep etmiyoruz. Daha iyi bir yerden analiz ve yeniden inceleme istiyoruz. Bu suyu alıp buradan eve getirmeye çalıştığımızda suyun buradaki tadı ile aynı olmadığını biliyoruz. Bu sudan içiyoruz ve içmeye devam ediyoruz. Bölge halkı da içmeye devam ediyor. Bu bölgedeki insanlar bu sudan memnun" ifadelerini kullandı.

rizeliler uyarılara kulak asmadı zehirli suyu içmek için yine kuyruk oldular andon suyu