Romanya Başbakanı: Çinli Huawei 5G Ortağımız Olamaz

TAKİP ET

Romanya Başbakanı Ludoviç Orban, Çinli Huawei firmasının ülkesinde 5G ağı kurmasının güvenli olmadığını söyleyerek iş ortaklığını reddetti.

Romanya Başbakanı Ludoviç Orban, dünkü röportajında Çinli teknoloji devi Huawei firmasının ülkesinde 5G ağı kurmasının güvenlik koşullarını karşılamadığını söyledi. Başbakan iş ortaklık için "5G ile ilgili olarak Çin ortağımız olamaz"  ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçisi Uyardı

ABD'nin Romanya Büyükelçisi Adrian Zuckerman, ABD'ye Huawei'in kablosuz, yüksek hızlı ağlara erişimini engellemek için baskı yapıyor. Zuckerman, 11 Eylül'de Romanya medyasına gönderdiği bir görüş yazısında "Huawei yanlış seçimdir" ifadeleriyle "Çinli komünistler özgürlük, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel hakikatten nefret ediyor" Çin'i eleştirmişti. Huawei'nin oluşturduğu güvenlik riskleri konusunda defalarca uyarıda bulunan Büyükelçi, Çin'in bu ağ tekolojisi ile casusluk yapabileceği konusunda ısrar ediyor. Adrian'ın bu iddiaları ise Huawei ve Pekin tarafından reddedildi.

İhale 2021'de

Zaten ABD Başkanı Donald Trump ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Ağustos 2019'da Washington'da 5G ağları kurmak için bir şirketin soruşturulmasının "başka bir devletin kontrolü altında olup olmadığını" da içermesi gerektiğini belirten bir mutabakat imzalamıştı. "Ulusal güvenliğe veya diğer alanlara tehdit oluşturmayan bir şirket seçeceğiz" şeklinde konuşan Merkez sağ Ulusal Liberal Parti lideri Orban, 5G ağlarının inşası için 2021'de yapılacak olan kamu ihalesinin bu mutabakat doğrultusunda gerçekleşeceğini ifade etti.

romanya başbakan huawei çinli huawei güvenlik nedeniyle reddedildi huawei reddedildi abd çin pekin romanya başbakanı ortaklığı reddetti 5 g ağı çin casusluk casus çin 2021'de kamu ihalesi yapılacak bükreş avrupa