RTÜK, Atatürk ve Cumhuriyete Edilen Hakarete Yönelik 2 Bin 672 Şikayetin Sadece 4'ünü Dikkate Aldı

TAKİP ET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin yüce değerlerine yönelik televizyon ve radyolardaki hakaret ve küfürlerden dolayı RTÜK'e yapılan şikayetler RTÜK üyesi İlhan Taşçı tarafından raporlaştırıldı.

Taşçı'nın hazırladığı, 1 Ocak 2016 ile 1 Mart 2021 arasında televizyonlardaki Atatürk ve silah arkadaşlarına, İstiklal Harbi kahramanlarına ve Cumhuriyetin yüce değerlerine yönelik hakaret ve aşağılamalar nedeniye RTÜK'e yapılan şikayetlerin incelendiği rapora göre 2 bin 672 şikayete konu olan yayınların 448'ini yapan Beyaz TV listede başı çekerken, onu 307 şikayet ile Akit TV izledi. TV Net kanalı 262, A Haber 106, TRT Çocuk ise 65 şikayet ile listede yerini aldı.

İlhan Taşçı'nın hazırladığı RTÜK verilerine göre bu şikayetlerin yalnızca 4'ü Üst Kurul tarafından karara bağlandı ve bu kapsamda TV Net, Kanal A ve Ülke TV kanallarına yaptırım uygulandı. Atatürk'e hakaretin yalnızca "eş dost alışverişte görsün" tavrıyla cezalandırıldığını ifşa eden rapora göre örneğin Akit TV'de sarfedilen “zurnanın son deliğiydi Mustafa Kemal. Hasan Hüsnü Paşa’nın Yaveri, Emir Subayı ‘gel gel, git git yapan; bana su getir, sırtımı kaşı, bacağa makyaj yap, masaj yap’ emirlerini uygulayan Emir Subayı Mustafa Kemal’di" gibi rezil hakaretlere yalnızca para cezası uygulandı.

Raporu hazırlayan İlhan Taşçı, “Rakamlar ortaya koyuyor ki, RTÜK Başkanı ve yönetimi, Atatürk ve Cumhuriyet değerleri konusunda duyarsız. Şikâyetlerle yaptırım arasındaki orantısızlık bunun açık göstergesidir. Hiç kimse ülkenin kurucusu Atatürk’e yönelik televizyonlardaki hakareti, küfrü görmezden gelemez” derken RTÜK'ün Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı yayınlara karşı sorumsuz tavrını eleştirerek, “Cezalar gerçekten suçla orantılı olsa, caydırıcı hale gelir. Ancak göstermelik cezalar, bir anlamda Atatürk ve Cumhuriyet’le öteden beri meselesi olan yayıncıları cesaretlendiriyor” sözlerini kaydetti.

Rapor Muhalefet Liderlerine Hakaretleri de İnceliyor

Rapora göre muhalefet liderlerine hakaretlerde de benzer kanallar yarışıyor. İlk sırayı 189 şikayet ile A Haber alırken, Akit TV 51, Beyaz TV 37, ATV 31, Kanal 24 ise 23 şikayetle A Haber'i takip ediyor. Toplamda 500'ü aşan bu "hakaret" şikayetlerin yalnızca 34'ü hakkında rapor düzenleyen Üst Kurul'un uyguladığı cezalar da aynı derecede komik. Örneğin Akit TV'nin Ulucanlar Cezaevi'nden yaptığı yayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında söylenen “Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimlerin işte bu darağacında asılmasını, idam edilmesini bekliyor" gibi korkunç bir söze dahi "kanalın reklam gelirinin yüzde 1'i kadar idari para cezası" uygulanması gibi komik yaptırımlar getirildi.

RTÜK Atatürk ve Cumhuriyete Hakarete Yönelik 2 Bin 672 Şikayetin Sadece 4'ünü Dikkate Aldı