RTÜK'ten Basın Özgürlüğüne Darbe: Halk TV, Tele1 ve FOX'a Ceza Yağdı

TAKİP ET

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), depremle ilgili yayınları nedeniyle Halk TV, Tele1 ve Fox TV'ye cezalar verdi. Halk TV ve Tele1'e program durdurma ve para cezası verilirken, Fox TV'nin Orta Sayfa ve Halk TV'nin Halk Meydanı programlarına % 3 para cezası verildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), depremle ilgili yayınları nedeniyle Halk TV, Tele1 ve Fox TV'ye cezalar verdi. Halk TV ve Tele1'e program durdurma ve para cezası verilirken, Fox TV'nin Orta Sayfa ve Halk TV'nin Halk Meydanı programlarına % 3 para cezası verildi.  RTÜK üyesi Okan Konuralp, bu cezaların basın özgürlüğünü boğmaya çalışan siyasi irade suçluluk telaşında olduğunu söyledi ve "Not ise not ediyoruz!" dedi.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle HALK TV'ye, Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın 18 Dakika programında yapılan sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de TELE1'e % 5 para cezası ve 5 kez program durdurma cezası verildiğini açıkladı. Fox TV'nin Orta Sayfa ve HALK TV'nin Halk Meydanı programlarına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten % 3 para cezası verildi. Bu cezaların tümü deprem sonrası yapılan yorum ve haberlere dayandırıldı. Taşçı, medyanın gerçeği çarpıttığını ve sansür uyguladığını söylerken, hakikatin izini süren gazetecilerin sessizliğe boğulmak istendiğine dikkat çekti.

Taşçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çadır sorununun hala çözülmediğini ancak medyadan olumlu haberler beklediklerini belirtti. Gerçeği aktarmamanın ayıp, suç ve gazetecilik mesleğine ihanet olduğunu söyleyen Taşçı, devletin valisinin bile gerçeği kabul ettiği bir dönemde, cezaların seçimlerde iktidarı kaybetmemek için verildiğini savundu.

RTÜK Üyesi Okan Konuralp de cezaların gerekçelerini açıklarken, Merdan Yanardağ'ın "İmar affı" eleştirileri ve TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın açıklamalarının "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik" ve "Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı" kabul edildiğini söyledi. TELE1 ve HALK TV'ye 5 program durdurma ve % 5 para cezası verildi. Bu cezaların yanı sıra TELE1 ve HALK TV birer dosyadan daha para cezasına çarptırıldı. Para cezası alan diğer yayıncılar FOX ve Yıldız En oldu. Bu cezalar vesilesiyle söylemeliyim ki RTÜK cezaları eliyle basın özgürlüğünü boğmaya çalışan siyasi irade suçluluk telaşındadır. Not ise not ediyoruz!” ifadelerini kullandı.

rtük halk tv fox tv tele 1 ceza