Ruhsar Pekcan'a Açılmayan Pahalı Dezenfektan Soruşturması İmamoğlu'na Açıldı

TAKİP ET

AKP, 23 Haziran 2019 ara yerel seçimlerinde aldığı ağır yenilginin travmasını bir türlü atlatamıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun her hareketi, İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma konusu haline getiriliyor. Son olarak Fatih Sultan Mehmet'in eşi Gülbahar Hatun türbesinin dışında elleri arkada bağlı yürümesi soruşturma konusu haline getirilmiş, İçişleri Bakanı Soylu tarafından efsanevi bir hukuki yorumu kayda geçirilerek "bence suç" denilmişti. Bu kez Başkan İmamoğlu hakkında dezenfektan alımında devleti zarara uğratmaktan soruşturma başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi, salgının başladığı dönemde İhale Yasası'nın 21. Maddesi'ne dayanarak NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 19 Mart 2020 tarihinde 15 bin litre dezenfektan satın aldı.

İmamoğlu hakkında “Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun”a dayanarak İçişleri Bakanlığı tarafından ön inceleme başlatıldığı, incelemeye konu olan iddianın ise "ihalede usulsüzlük içeren işlemler yaparak kamu zararına sebebiyet vermek" olduğu öğrenildi.

İnceleme kapsamında Başkan İmamoğlu'ndan savunma istendiği öğrenilirken, üst düzey bir İBB yetkilisi konuyla ilgili olarak “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi' , ‘ihale yetkilisi' olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?" dedi.

Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan incelemelerle Danıştay'ın “Bu yetkiler ve sorumluluklar belediyelerde birim amirlerine; büyükşehirlerde memur statüsündeki daire başkanlarına, diğer belediyelerde müdürlere verildiğinden, belediye başkanlarının ihale iş ve işlemleriyle ilgili konularda herhangi bir görevi bulunmamaktadır” kararının göz ardı edildiği ileri sürüldü.

Ruhsar Pekcan'a Açılmayan Pahalı Dezenfektan Soruşturması İmamoğlu'na Açıldı