Rus Barış Güçleri, Azerbaycan'ın Hüdaveng'e Erişimini Engelliyor

TAKİP ET

Rus barış güçleri Azerbaycan'ın Hüdaveng Manastırına erişimini engelliyor ve Ermeni dini liderlerin orada etkinliklerde bulunmasına izin veriyor.

Ermeni kaynaklarına göre, Ermeni hacılar bir kez daha Azerbaycan topraklarında bulunan manastırı ziyaret etme fırsatı buldular. Ermenilerin Rus barış gücü ile yoğun bir şekilde çalıştıkları, böylece Ermeni hacıların Hudavang'a herhangi bir engel olmadan hac yapabilecekleri kaydedildi.

Bir Ermeni din adamı, varılan anlaşma uyarınca, 20-22'ten daha fazla hacının ayda bir kez otobüsle Hudavang'ı ziyaret edemeyeceğini ve sıkı kontrol altında, manastır kompleksinin topraklarına erişime ancak hacıların her birinin kişisel muayenesinden sonra izin verileceğini söyledi.

Aynı zamanda, Rus Ortodoks Kilisesinin din adamlarının Ermeni Apostolik Kilisesi Nin izni olmadan manastırda hizmet edemeyeceği belirtildi.

Kelbeçer bölgesinin Vang köyündeki Hudavang manastır kompleksinin, bugünkü Azerbaycan ile Dağıstan'ın güneyini kapsayan eski bir krallık olan Albanya’nın en büyük ve en güzel mimari anıtlarından biri olduğu hatırlatılmalıdır. Ancak bölgenin 1992 yılında Ermenistan tarafından işgalinden sonra kompleks Ermeni anıtı olarak dünyaya sunulmaya başlandı.

Tarihi eser üzerinde hak iddia eden bir ülke için insan, onun kıymetini bilip ona sahip çıkacağını düşünürdü. Ancak Ermeni işgali gerçeği bunun tam tersidir. Kelbeçer bölgesinin kurtuluşunun ardından uzun süren işgalin korkunç sonuçları gün yüzüne çıktı. Manastır kompleksi yağmalandı ve külliyeye ait haçlar, çanlar ve diğer unsurlar Ermenistan'a nakledildi.

Ermeni güçlerinin bu tür eylemleri, kültürel varlıkların yasadışı ihracına ilişkin UNESCO 1970 Sözleşmesi'nin ağır ihlalidir.

Azerbaycan'ın Kelbeçer bölgesinde Albanya Prensi Vakhtang'ın eşi tarafından 9-13. yüzyılda inşa edilen bu kompleks Arzu Hatun Kilisesi, Hasan Kilisesi, bazilika ve 2 şapelden oluşmaktadır.

Ermeni tarafının Azerbaycan topraklarına girmesine izin vererek, bölgede konuşlanmış Rus barış gücü askerleri, yetkilerine aykırı hareket etmektedirler.

Ermenilerin 2007 yılında manastırın topraklarında yaptıkları kazılarda ortaya çıkardıkları özel yapım anıtlar, Hristiyanlık öncesi dönemde burada bir tapınağın da bulunduğunun kanıtıdır. Ermeniler, bu tür anıtların Ermeni Hristiyanlığı için tipik olmadığını kendileri de kabul etmişlerdir.

Bakü, Moskova ve Erivan arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü ateşkes anlaşması kapsamında Karabağ'da beş yıl boyunca yaklaşık 2 bin Rus barış gücü görevlendirilmişti. İmzalanan anlaşma, Ermenistan'ı 1990'ların başından beri işgal ettiği Azerbaycan topraklarından tüm birliklerini geri çekmek zorunda bırakmıştı.

karabağ dağlık karabağ rus sözde Ermeni soykırımı ermeni ermeni soykırımı ermenistan azerbaycan kelbeçer kelbecer kelbecer rayonu