Rus Diktatörü Hindistan'a Gidiyor: Gündem Çin

TAKİP ET

Rus diktatörü Putin, Hindistan'a resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun iştirakı ile Hindistan'ı ziyaret edecek olan Rus diktatörü Putin'in Hint Başbakan Narendra Modi, Dışişleri Subrahmanyam Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh ile görüşeceği bildirildi.

Halk TV'nin haberine göre Hint Başbakanı ile Rus diktatörü Putin 2014 yılından bu yana 19 defa buluştu. Söz konusu ziyarette savunma sanayii, teknoloji ve ticaret anlaşmalarının imzalanmasının yanı sıra Hindistan'a S-400 satışının gündemde olacağı öğrenildi.

Askeri teknolojisinin yüzde 60'a yakınını Rusya'dan ithal eden Hindistan'ın Ruslara bağımlılığını en iyi, Hint Dışişleri Sekreteri Harsh Vardhan; Rusya olmaksızın gemilerinin yüzemeyeceğini ve uçaklarının uçamayacağını belirterek anlatmıştı.

Ancak Hindistan Rusya ile ilişkilerini bir yandan geliştirirken bir yandan da ABD, Japonya ve Avustralya'nın bulunduğu QUAD ittifaında yer alıyor. Rusya ise bu ittifakın Çin'in yanı sıra kendisini de hedef alan bir yapı haline gelmesinden korkuyor.

Ayrıca ziyarette Hint-Rus ittifakının Şangay İşbirliği Örgütü'ndeki yansıması ana gündem maddelerinden biri olacak. Çin ile rekabet edebilmek için Şangay İşbirliği Örgütü içerisinde Hindistan'a ihtiyaç duyan Rusya, Afganistan'daki yeni Taliban rejimini de birlikte hareket ederek baskı ve etki altına almakta kararlı.

Çin'e karşı Rusya Hindistan'ı desteklerken Çin ise Pakistan ile Hindistan'ı batıdan baskı altında tutmaya çalışıyor. Son olarak Eylül 2020'de Hindistan ve Çin arasındaki Ladakh krizinde ara buluculuğu yapan Rusya olmuştu.