Rus Diktatörü Putin'den Ukrayna'ya Tehdit: Tepkisiz Kalamayız

TAKİP ET

Rus diktatörü Putin, Ukrayna gerilimine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

2014 yılında Kırım'ı işgallerini haklı göstermeye çalışan Rus diktatörü Putin, "(2014'te) Ukrayna'da meydana gelen darbeden sonra Kırımlıları korumayı reddetmemiz söz konusu olamazdı" dedi.

"Ukrayna'da darbe olmadan önce Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi" diyen Putin, "Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı tepkisiz kalamayız" ifadelerini kullandı.

"NATO Rusya'yı Aptal Yerine Koydu"

90'lı yıllarda NATO'nun Rusya'ya doğru genişlemeyeceğini vadettiğini ancak 5 defa doğuya doğru genişleyerek "Rusya'yı aptal yerine koyduğunu" söyleyen Putin, Ukrayna ile savaş istemediklerini ancak Batı'nın kendilerine "koşulsuz güvenlik garantisi" vermesi gerektiğini ifade etti.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme ihtimalinin önümüzdeki ay ABD ile başlayacak olan görüşmelere bağlı olup olmadığına yönelik soruya ise "Eylemlerimiz müzakerelere değil, Rusya'nın kayıtsız şartsız güvenliğine bağlı olacak" yanıtını verdi. 

"NATO Doğuya Doğru Daha Fazla Genişleyemez"

"Güvenliğimizi garanti altına almak istiyoruz" diyen Putin, "Direkt söylüyoruz: NATO doğuya doğru daha fazla genişleyemez" ifadelerini kullandı.

"Biz ABD sınırına füzelerimizi yerleştirmiyoruz ama ABD evimizin kapısına füzelerini konuşlandırıyor" diyen Putin, "Kendi füzelerimizi gelip Kanada ya da Meksika sınırına yerleştirmeye kalksak Amerikalılar ne düşünür?" diye sordu.

Rusya'nın güvenliğinin geleceğini düşünmek zorunda olduklarını belirten Putin, "Sürekli bir gözümüz Ukrayna'da, ne zaman işleri berbat edeceklerini izleyerek nasıl oturup bekleyebiliriz?" dedi.

Ukrayna'ya askeri harekatın tercih etmek istedikleri seçenek olmadığını belirterek "Bunu istemiyoruz" diyen Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin "radikal güçlerin" etkisinden çıkması halinde Ukrayna ile iyi ilişkiler geliştirmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Avrupa'da yaşanan doğal gaz sorununu Avrupalıların kendilerinin yarattıklarını belirten Putin, yardıma ise hazır olduklarını açıkladı.

Türkiye'ye Merkez Bankası Göndermesi

Merkez Bankasının para politikalarına ilişkin beklentilerle ilgili bir soruya yanıt veren Putin, "Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum. Merkez Bankası’nı eleştirmek mümkün, fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben Merkez Bankası’nın çalışmasını olumlu değerlendiriyorum. Nitekim eğer Merkez Bankası para-kredi politikasını sıkılaştırmazsa, o zaman Rusya’daki durum Türkiye’dekine benzer bir hâl alabilir" ifadelerini kullandı.

putin rusya ukrayna savaş avrupa doğal gaz türkiye merkez bankası