Rus Diplomat Kırım'ın İşgali ile Türk Yurdu Hatay'ın Vatana Dönüşünü Bir Tuttu

TAKİP ET

Rus diplomat Hatay'ı, Rusya'nın işgal ettiği Kırım'a benzetti.

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in Tatar ve Çerkes Sürgünü'nün yıl dönümünde yaptığı "1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir" açıklamasına Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova "Türkiye'nin çözülmemiş etnik, dinsel sorunları var; dikkat çekmek durumunda kalırız" şeklinde bir tehditle cevap vermişti.

Daha önce de Rusya'yı ve Çin'i müdafaa etmeyi vazife bilen birçok isme yer veren Veryansın TV'ye konuşan Rus diplomat Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Başkanı Aleksandr Sotniçenko, Zaharova'nın tehdidindeki "etnik ve dinsel sorunlar" ibaresini yorumlarken "Bence benzer sorun Hatay’dır. Çünkü biz Hatay’ı Türkiye toprağı olarak kabul ediyoruz. Türkiye’nin bütünlüğünü tanıyoruz. Türkiye tarafının da bunu yapmasını istiyoruz" diyerek Türkiye'nin Hatay'da işgalci olduğunu ima etti. Rusya'nın Türkiye'ye turist göndermemesinin bu tehdit açıklamalarının paralelinde olmadığını savunan Sotniçenko, Rusya'nın Türkiye'ye charter uçuşlarını başlatmamasını pandemiye bağladı.

Öte yandan Veryansın, "Hatay'ı Türk toprağı olarak görüyoruz" diyen Sotniçenko'nun ülkesinin, Hatay'ı kendi toprağı olarak gören Suriye Diktatörü Esad ile ilişkilerine ve desteğine de değinmemeyi tercih etti.

Sotniçenko daha önce de katıldığı bir panelde yaptığı konuşmada Rusya'nın uçak krizi sırasında yaptırım olarak (PKK-YPG terör örgütünü kast ederek) Türkiye'nin düşmanlarını desteklediğini açıklamıştı.

Rus Diplomat İşgal Ettikleri Kırım'ı Hatay'a Benzetti