Rus Erkekler Seferberlikten Kaçıyor: 'Bir Deli İstiyor Diye Masumları Öldürmeyeceğim'

TAKİP ET

Rus diktatörü Vladimir Putin'in seferberlik ilanının ardından imkanı olan Rus erkekler, sınırları kapanmadan önce ülkelerini terk ediyor.

Rus gençler, diktatör Putin'in seferberlik ilan ettiği Rusya'dan kaçıyor. Rusya'nın kara sınırlarında büyük araç kuyrukları oluşurken ülke dışına uçak biletlerine de korkunç zamlar yapıldı. Rusya'dan kaçışlar giderek artarken komşu ülkeler kapılarını Ruslara kapatmaya başladı.

The Guardian'a konuşan genç Ruslar, Putin'in savaşında yer almak istemediklerini söyledi. Rusya'nın güneyinde yaşayan 28 yaşında bir İngilizce öğretmeni olan Kirill, seferberlik ilanının ardından "şaşkına döndüğünü" belirterek "Erkek dolu bir trenle Kazakistan'a gittim" dedi.

"Trendekilerin Yüzde 80'i Genç Erkekti"

Uçak bilet fiyatlarının korkunç bir şekilde zamlandığını belirten Kirill, "Fakat benim şehrimden Kazakistan'a tren vardı. Cuma günü benim gibi birçok insanla birlikte o trene bindim. Trendeki insanların yüzde 80'inin 20-45 yaş arası Rus erkekler olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

"Ben Kazakistan'a Gelince Annem Çok Rahatladı" 

Kazakistan'ın Atırav kenditnde kısa süreli olarak bir daire kiraladığını belirten Kirill, "Her gün daha fazla insan geliyor" dedi. Kirill, savaş bitmeden Rusya'ya dönmesinin mümkün olmadığını ve kendisi gibi Ruslarla dolu trenlerin sürekli Kazakistan'a gittiğini belirterek "Kazakistan'a geldiğimde annem çok rahatladı. Bağımsız medyayı takip ediyor ve cepheye gönderilmenin ne anlama geldiğini anlıyor" ifadelerini kullandı.

"Kremlin Hep Yalan Söylüyor, Bize Oyuncak Gibi Bakıyor"

20 yaşındaki Vladimir ve iki arkadaşı ise "Çok korkuyoruz. Kaçmak istiyoruz. Çok genciz, birçok planımız var ama devlet aksini düşünüyor. Seferberlik olmayacağına söz vermişlerdi. Kendimizi ihanete uğramış gibi hissediyoruz. Kremlin daima yalan söylüyor. Bizi oyuncak gibi görüyorlar" diye konuştu. Vladimir ve arkadaşları ülkeden kaçmaya kararlı olduklarını, İngilizce öğrenmeye ve para biriktermeye başladıklarını belirtiyor. 

"Bir Deli İstiyor Diye Masumları Öldürmeyeceğim"

25 yaşındaki Moskova sakini Konstantin ise savaş başladığında eşini alıp ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü belirterek "Artık çok geç" diyor. 

Şu anda tek bir seçeneği olduğunu belirten Konstantin, "Ne pahasına olursa olsun silah altına alınmama engel olacağım. Kolumu kırmam gerekirse kıracağım, bir polisin çenesini kırıp hapse girmem gerekirse öyle olsun. Ama asla bir işgalci olmayacağım. Bir deli istiyor diye masumları öldürmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

rus erkekler seferberlikten kaçıyor seferberlik bir deli istiyor diye masumları öldürmeyeceğim