Rus Esaretinden Kurtulan Ukraynalı Askerler Yaşadıklarını Anlattı

TAKİP ET

Rus esaretinden kurtarılan, Ukrayna ordusuna bağlı faaliyet gösteren Azov taburu askerleri gazetecilere yaşadıklarını anlattı.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken zaman zaman iki ülke arasında esir değişimi yapılıyor.

Esir değişimi ile Rus esaretinden kurtarılan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı Azov taburu askerleri düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukraynalı asker Vladislav Jayvoronok, "Rusya bizi tedavi etmek istemiyordu. Amaçları sadece bizi esir değişimine kadar hayatta tutmaktı" dedi.

Rus askerlerinin, Ukraynalı esirlere kötü davranıp her türlü baskıyı uyguladığını belirten Jayvoronok, "Rusya yakınlarımızla iletişim kurmamıza izin vermiyordu. Dışarıdan hiçbir bilgi almıyorduk. Bize ‘kimse sizinle ilgilenmiyor’, ‘Ukrayna savaşta kaybediyor’, ‘arayacağınız kimse yok’ diyerek bize psikolojik baskı uygulanıyordu." dedi. 


"Bazılarının Yaralarına İğne Sokuyorlardı"


Ağır yaralı askerlerle birlikte hastanede tutulmasına rağmen esaretin ilk günlerinden itibaren işgalcilerin yaralı Ukraynalı askerlere işkence yapılmaya başladığını söyleyen Ukraynalı asker, "Ayağım ampute olduktan hemen sonra antibiyotik almaya başlamadan önce bile beni sorguladılar. Dolayısıyla buna tedavi demek çok zor. Esir alınan askerlere işkence uygulanıyordu. Bazılarının yaralarına iğne sokuyorlardı, bazılarına su ile işkence ediliyordu, bazı askerlere yetersiz tedavi uygulanıyordu. Hastanede bulunanların hepsi ağır yaralı olmasına rağmen esirlere devamlı işkence uygulanıyordu. Yani sağlam olanlar ne tür işkencelere maruz kalıyordu ancak hayal edebiliriz" dedi.


"Zorla Belge İmzalatmaya Çalıştılar"


Olenivka’daki hapishanede alıkonulan ve esarette bir kolunu kaybeden Ukraynalı asker Denıs Çıpurko, "Komutanım aleyhine ve Mariupol’u bombaladığıma dair belgeleri imzalamam için beni zorlamaya çalıştılar. İmzalamayı reddettiğimde sopalarla dövdüler ama ben hiçbir şey imzalamadım. Diğer askerleri korkunç bir şekilde darp ettiler, kaburgalarını kırdılar. Bir metrekarelik odada yerde 10 kişi yatıyordu. Günde 600 ml su veriliyordu ama su içilecek gibi değildi." ifadelerini kullandı.


"Uluslararası Örgütler Olduğumuz Yere Ulaşamıyordu"


Vladislav Jayvoronok esir tutulurken Birleşmiş Milletler veya başka bir uluslararası örgütün temsilcisiyle görüşmediğini kaydederek, "Ne Kızılhaç’ın ne başka bir uluslararası örgütün bulunduğum yere erişimi yoktu. Rusya hiçbir yere erişmelerine izin vermiyor." diye konuştu.

 

rus esareti ukraynalı askerler azov taburu azov mariupol esirlik