Rus İşbirlikçisi Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, Vatana İhanetten Yargılanacak

TAKİP ET

Rusya'nın Kırım'ı işgalinde Ukrayna'ya ihanet ederek Rus tarafına geçen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı vatana ihanet suçundan gıyaben yargılanacak.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Rusların Mart 2014'te Kırım'ı işgal ettikleri sırada Ukraynalı askerlere silahlarını teslim etme ve Rus işgalcilere karşı çıkmama emri veren eski Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Denis Berezovskiy hakkında hazırlanan iddianameyi mahkemeye gönderdi.

Rus işbirlikçisi komutan, vatana ihanet ve suç örgütü oluşturmak ve yönetmekle suçlanıyor.

Sanığın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili kararıyla 1 Mart 2014 tarihinde Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atandığı belirtilen açıklamada, “Mevzuata göre, bu göreve getirilen şahıs, silahlı çatışmaları kontrol altına almak ve etkisiz hale getirmekle yükümlüdür. Ayrıca ihtiyaç olduğu zaman, bu görevi yerine getiren kişinin silahlı saldırganlığı denizden hem bağımsız olarak hem de Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin diğer birimleriyle iş birliği içinde püskürtmesi gerekiyor. Fakat, Kırım Yarımadası’nın Rus işgaline katkıda bulunan diğer kişilerle bir suç örgütü oluşturan sanık, vatana ihanet etmeye tercih etti” ifadeleri kullanıldı.
 

Kırım İşgalinde Ruslarla İşbirliği Yaptı


Sanığın, Mart 2014 yılında Ukrayna yönetiminin emirlerini ve talimatlarını yerine getirmeyi reddederek askeri birliklere silahlarını teslim etme, Rusya Silahlı Kuvvetlerine direnmeme ve işgalcilerin komutasına geçme emrini verdiği aktarıldı. 

Kaynak: QHA

rusya kırım kırım işgali ukrayna ukrayna deniz kuvvetleri komutanı vatana ihanet yargılama