Rus İşgalciler Kiev'i Bombaladı: Bombardıman BBC Canlı Yayınına Yansıdı

TAKİP ET

Rus işgal güçleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i bombaladı. Çok sayıda can kaybı yaşandığı belirtiliyor.

24 Şubat'ta Rus diktatörü Vladimir Putin'in emriyle sözde "özel askeri operasyon" adı altında başlatılan işgal girişimi, Ukrayna güçlerinin direnişiyle karşı karşıya kaldı.

Ukrayna'da adeta çamura saplanan Rus ordusu, tüm saldırılarına rağmen başkent Kiev'i ele geçiremedi. Aradan geçen 7 ayın ardından Ruslar işgal ettikleri toprakları sözde referandumlarla ilhak ettiklerini açıkladı ve Putin seferberlik ilan etti. Fakat Ukrayna ordusu, işgal altındaki topraklarını bir bir kurtarmaya devam ediyor.

Son olarak, Kırım'da işgalciler tarafından yasa dışı olarak inşa edilen Kerç Köprüsü, diktatör Putin'in doğum gününde Ukrayna güçleri tarafından havaya uçuruldu.

Ruslar Başkent Kiev'i Vurdu

Kerç Köprüsü'nün havaya uçurulmasının ardından işgal güçleri bu sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'i bombaladı.

Bombardıman anı BBC'nin canlı yayınına yansıdı. Canlı yayında açıklamalarda bulunan sunucu, bombardımanın başlamasıyla sözlerini keserek uzaklaşmak zorunda kaldı.

Üç Ayrı Patlama: Ruslar İşlek Caddeyi Hedef Aldı

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko'nun yaptığı açıklamaya göre şehirde saat 08.15'te üç ayrı büyük patlama meydana geldi. AFP, patlamaların yaşandığı noktaya çok sayıda ambulans sevk edildiğini bildirdi.

Bölge kaynakları, patlamaların yaşandığı noktada pek çok otomobilin alev aldığını ve can kayıplarının olduğunu bildiriyor. Füze sonucu yaşanan patlamaların Kiev'in Shevchenko bölgesinde meydana geldiği belirtiliyor. Gazeteci Denys Kazanskyi, işgalcilerin maksatlı olarak bu caddeyi hedef aldığını, amaçlarının çok daha fazla insanın ölmesi olduğunu açıkladı.

Saldırı anları, Kiev sakini bir genç kız tarafından tesadüfen cep telefonu ile kaydedildi.

Kiev'de Halk Sığınaklara İndi: Zelensky'den Açıklama Geldi

Sabah saatlerinde Kiev'de meydana gelen patlamaların ardından Lviv ve Dnipro'da da Rusların saldırılarıyla patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Kiev'in en işlek parklarından biri olan Shevchenko Parkı'nda bombaların etkisiyle oluşan çukur, Ukraynalı siviller tarafından kaydedildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Shevchenko bölgesinde düzenlenen saldırıda 8 sivilin hayatını kaybettiğini, en az 24 sivilin yaralandığını açıkladı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Zelensky, Rusların Ukraynalıları yok etmek istediğini belirterek "Evlerinde uyuyanları ve işe gidenleri katlettiler. Maalesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınakları terk etmeyin" ifadelerini kullandı.

Rus İşgalciler Kiev'de Sivil Noktaları Hedef Aldı

Bölgeden gelen füze saldırısı görüntülerinin tamamında Rusların herhangi bir komuta merkezini ya da askeri noktayı hedef almadığı görülüyor.

Rusların hedef aldığı noktalar tamamıyla sivil hedefler. 

Kısa süre önce Ukrayna'daki Rus birliklerinin başına Suriye'de de görev yapmış, hatta Halep saldırısını yönetmiş olan Sergey Surovikin getirilmişti.

İşgalci Rusya, Ukrayna'daki Komutanını Değiştirdi

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi, Rusların Ukrayna kentlerine 75 füze fırlattığını, 41 füzenin Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. Zaluzhnyi, halka sığınaklardan çıkmama çağrısı yaptı.

Zelensky'den Açıklama

Saldırılara ilişkin Kiev sokaklarında bir video kaydederek açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, zor bir sabah geçirdiklerini belirterek "Teröristlerle uğraşıyoruz. Onlarca füze ve İran yapımı insansız hava araçlarıyla saldırdılar" dedi.

Ukrayna halkına sebat çağrısı yapan Zelensky "Her zaman hatırlayın, bu düşman ortaya çıkmadan önce de Ukrayna vardı, bundan sonra da var olmaya devam edecek" diye konuştu.  

Ayrıntılar gelecek...

rus rusya işgalciler kiev ukrayna başkent bombaladı vurdu çok sayıda can kaybı