Rus İşgalcilerin Esir Tuttuğu Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal ile Kırımlı Kanaat Önderleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov Rusya İçlerindeki Hapishanelere Sevk Edildi

TAKİP ET

Rus işgali altındaki Kırım'da kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar kanaat önderleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov Kırım'dan yasa dışı olarak Rusya içlerindeki hapishanelere sevk edildi.

Rus işgali altındaki Kırım’da kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar kanaat önderleri Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov Kırım’dan yasa dışı olarak Rusya içlerindeki hapishanelere sevk edildi.

Kırım Haber Ajansı'nın (QHA) haberine göre; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in eşi Leviza Celal, 2 Ekim 2023 tarihinde sosyal medya sayfasında, “Bugün Nariman, Asan ve Aziz zorla Kırım'dan çıkarılarak cezaevine gönderildi. Nariman'ın Kırım'dan ayrılmasının ne kadar zor olduğunu hayal bile edemiyorum çünkü onun anavatana olan sevgisi tükenmez. O, tehditlere rağmen Kırım'da özgür ve dürüst yaşama hakkı için savaşanlardan birisidir” açıklamasını yaptı.

Leviza Celal, "Masum insanları anlamsız ve saçma eylemlerle yanlış ve iğrenç bir şekilde suçlamak, güç ve kuvvete sahip olduğun zaman daha kolaydır. Bir insanın, bu iki yılda bunları uyduranların ne kadar kötü olabileceğini görünce şaşırdım” ifadelerini kullandı.

Leviza Celal, Nariman Celal’in son birkaç haftadır mektup ve telefon yoluyla iletişim kurmasının engellendiğini bildirdi. Leviza Celal, “Eminim ki Nariman tüm bu testlerden geçecek, yasa dışı sınır dışı edilecek ve onu yasa dışı hapishaneye gönderenlerin aksine haysiyetle, şerefle, saygıyla başka bir yerde kalacaktır. Aksi olamaz. Sonuçta gerçek bizimle!” dedi.

Leviza Celal, Nariman Celal’in avukatla yaptığı son görüşmede, bu süre boyunca kendisine yardım eden, destek veren herkese, çocuklara ve ailelerine en içten teşekkürlerini iletmek istediğini aktardı.

Rus işgali altındaki Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi, 21 Eylül 2022 tarihinde, kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’i 17 yıl, Asan Ahtemov’u 15 yıl, Aziz Ahtemov’u 13 yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 3 Haziran 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Akmescit’te bulunan 2 numaralı tutukevinde işgalcilerin, Kırım Tatar siyasi tutsaklar; KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a kasıtlı olarak manevi ve fiziksel şiddet uyguladığını duyurmuştu.

KTMM Başkanı Çubarov, "Kaynağımız, Nariman Celal, Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’un yerleştirildiği Akmescit 2 numaralı tutukevi yönetiminin, uluslararası popülaritesi nedeniyle Nariman'a fiziksel şiddet kullanmaktan korktuklarını ancak Asan ve Aziz'e işkence yaptıklarını söyledi."  açıklamasını yaptı.

kırım tatar milli meclisi ktmm başkan yardımcısı kırım tatar hapis kırımlı tatarlar rusya