Rus İşgalinin 15. Günü: Ukrayna'da Durum Ne?

TAKİP ET

Rus işgalcilerin Ukrayna'ya saldırmasının üzerinden 15 gün geçti.

Fotoğraf: Kiev, Bucha sokakları Rus zırhlılarıyla dolu bir mezarlığı andırıyor Rusların Ukrayna'yı işgal girişimine başlamasının üçüncü haftasına girildi. Rus diktatörü Vladimir Putin'in umduğu çabuk zafer, Ukraynalıların mukavemeti karşısında çakıldı kaldı.

BBC'den Quentin Sommerville'e konuşan Ukrayna güçlerinden bir asker, zafer için Batı'dan daha fazla destek gelmesi gerektiğini söyledi:

"Kharkiv düşerse tüm Ukrayna düşer."

Güneyde bulunan liman kenti Mariupol'ün durumu acı verici. Şehirde ilaç ve yiyecek bulabilmek çok zor. Kent sakinleri su elde edebilmek için kar eritmek zorunda kalıyorlar. Ve tüm bunlar yoğun bir Rus bombardımanı altında yaşanıyor.



Ukrayna'nın Lviv kentinden olan BBC muhabiri Joel Gunter, kuşatma altında olan şehirde bulunan Ukraynalılardan biri ile iletişim kurabildi:

"Ölülerin çok sayıda olması nedeniyle ve çarpışmalar devam ettiği için tekil mezarlar kazılması imkansız. Ölüleri toplu mezarlara gömüyoruz."

Kiev'in hemen kuzey batısında, Mariupol gibi aralıksız bombardımanın sürdüğü Bucha'da da durum buna yakın. İnsanlar ağır Rus bombardımanı nedeniyle sığınaklara geçmek zorunda kaldı. 

Annesi, kızkardeşi, babaannesi ve anneannesiyle birlikte kaçmaya karar veren bir avukat olan Dmytro (30), ayrılmalarından daha fazla yürüyemez hale geldiğini ve bu nedenle bir sığınağa girmek zorunda kaldıklarını belirtiyor:



"Büyükannem bize onu arkamızda bırakıp gitmemiz için yalvardı. Ama sevdiklerimizden birini arkamızda bırakamadık."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının başlamasından bu yana Rus ve Ukrain Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ve Dmytro Kuleba Türkiye’de ilk kez bir araya geldi. İkili görüşmelere devam etmek için anlaştı ancak uzlaşmaları yakın görünen herhangi bir konu yok. Halen birbirlerine çok uzak görünüyorlar. Lavrov Rusya'nın taleplerini tekrar ederek Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını ve tarafsız bir ülke olmasını istedi. Kuleba ise teslim olmalarının istendiğini belirtti.



Rus ordusu doğudan Kharkiv, güneyden Mariupol, Melitopol ve Odessa, kuzeyden ise başkent Kiev'i hedef alıyor. Ancak işgalciler 15 gündür kaydadeğer bir ilerleme kaydedemedi. Buna karşın işgal ordusunun kayıplarının 10 bini aştığı belirtiliyor.

Ayrıca Batı'nın getirdiği yaptırımlarla Rus ekonomisi çöküşün eşiğine geldi. Moskova Menkul Kıymetler Borsası'nda günlerdir işlem yapılamıyor, Rusya Merkez Bankası rublenin çökmesine engel olmak için 9 Eylül'e kadar halkın bankalardan dolar satın almasını yasakladı.

rusya ukrayna bucha lviv mariupol savaş işgal 15 gün geçti Quentin Sommerville bbc kharkiv