Rus Mahkemesi İşkenceci Cezaevi Yöneticilerini Beraat Ettirdi

TAKİP ET

2 yıl önce Yaroslavl'daki bir hapishanede kaydedilen işkence görüntülerinin basına sızmasının ardından açılan davada karar verildi. Mahkeme, alt rütbeli memurların işkence emrini hapishane yöneticilerinden aldığını ısrarla beyan etmesine rağmen yöneticileri beraat ettirdi.

İnsan hakları ihlallerinin normalleştiği ve yaygınlaştığı Rusya'da 2018 yılında Yaroslavl'daki bir hapishanede kaydedilen görüntüler, insan hakları gözlemcilerinin bir kez daha tepkisine neden olmuştu. Basına sızan görüntülerde bir mahkumun çok sayıda memur tarafından işkenceye maruz bırakıldığı görülüyordu.

İşkencecilere yönelik açılan davada Rus Mahkemesi, 2 yıl sonra kararını verdi. Mahkemeden çıkan sıradışı karar neticesinde hapishane müdürü ve yardımcısı, beraat kararı ile temize çıkarılırken alt rütbeli memurlar 3 ila 4 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Kararı sıradışı kalan ise hapis cezası alan memurların tamamının dava süreci boyunca işkenceyi hapishane yönetiminin talimatıyla yaptığını itiraf etmesine rağmen çıkan beraat kararı oldu.

rusya insan hakları ihlalleri işkence yaroslavl beraat kararı hapishanede işkence Maxim Yablokov