Rus Tehdidi Nedeniyle İsveç Savunma Bütçesini Yüzde 40 Artıracak

TAKİP ET

İsveç bölgede Rusya kaynaklı gerilimlerin arttığını belirterek 2021 ve 2025 yılları arasındaki savunma bütçesini son 70 yılın en yükseğine çıkarıyor.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hulqvist düzenlediği basın toplantısında son zamanlarda Rusya'nın bölgedeki faaliyetleri nedeniyle güvenlik risklerinin arttığını söyledi. İsveç'e askeri bir saldırının artık ihtimal dışı tutulamayacağını vurgulayan bakan yeni bütçeyle savunma kapasitesinde son 70 yıl içindeki en büyük artışın sağlanacağını belirtti.

Hükumetin önerisinde herhangi bir saldırı durumunda ilk olarak önemli sivil ve askeri noktaların hedef alınabileceği ve kritik kişilerin elimine edilmeye çalışılabileceği vurgulanırken ileri aşamalarda ülkenin tamamının yoğun çatışmalardan etkilenebileceğine dikkat çekildi.

Yüzde 40 artışın öngörüldüğü yeni savunma bütçesinde 3 milyar dolarlık askeri harcama olduğu aktarılırken NATO üyesi olmayan ülkenin savunma bütçesi, milli gelirinin yüzde 1,1'ini oluşturduğu biliniyor.

Planın onaylanması halinde ise üçüncü bir askeri kıta kurularak topçu ve savunma bataryalarıyla donatılacak, askeri personel sayısı da artırılacak.

rusya putin isveç isveç askeri kapasitesini artırıyor isveç askeri personel sayısını artıracak rus tehdidi kuzeyde rus tehdidi nato vladimir putin rusyanın faaliyetleri hukümet önerisi son 70 yılın en yükseğine çık