Rus Terörist Wagner Grubu'nun Komutanı Norveç'e Kaçtı: İtirafçı Olacak

TAKİP ET

Rus terörist Wagner Grubu'nun eski bir komutanı, firar ettikten sonra Norveç'e sığınma talebinde bulundu. Bu firar, herhangi bir Wagner teröristinin ilk kez Batı'ya sığındığı anlamına geliyor.

Rus terörist Wagner Grubu'nun eski bir komutanı, firar ettikten sonra Norveç'e sığınma talebinde bulundu.

26 yaşındaki Andrey Medvedev geçen Cuma günü yasadışı yollardan sınırı geçerek Norveç'e girdi sınır muhafızları tarafından gözaltına alındı.Medvedev'in avukatı Brynjulf ​​Risnes BBC'ye verdiği demeçte, kendisinin şu anda Norveç'e yasa dışı giriş yapmakla suçlandığı Oslo bölgesinde tutulduğunu söyledi.

Risnes, müvekkilinin Ukrayna'da savaş suçlarına tanık olduktan sonra Wagner'den ayrıldığını söyledi.

Norveç Sınır Muhafızları ise Medvedev'in sınırı geçtikten sonra gözaltına alındığını doğruladı, ancak 'güvenlik ve mahremiyet nedenleriyle' daha fazla yorum yapamayacağını söylerken, Medvedev'in Rusya'dan ayrılmasına yardım eden Rus insan hakları grubu Gulagu, eski Wagner teröristinin kimliğini doğruladı.

Bu firar, herhangi bir Wagner teröristinin ilk kez Batı'ya sığındığı anlamına geliyor.

Gulagu'nun kurucusu Vladimir Osechkin BBC'ye yaptığı açıklamada, Medvedev'in terör örgütüne Temmuz 2022'de dört aylık bir sözleşmeyle katıldığını, ancak Ukrayna'da görev yaptığı sırada bir dizi insan hakları ihlali ve savaş suçuna tanık olduktan sonra firar ettiğini söyledi.

Medvedev'in Rus ordusunda eski bir asker olduğunu ve daha sonra Wagner Grubu'na katılmadan önce 2017-2018 yılları arasında hapis yattığını söyleyen Osechkin, Medvedev'in Ukrayna'daki bir Wagner tümeninin başına getirildiğini ve burada terör örgütünün kendisine her hafta yaklaşık 30-40 asker tedarik ettiğini söyledi.

Gulagu tarafından sosyal medya kanallarında yayınlanan bir videoda Medvedev, grubun sözleşmesini süresiz olarak uzatmak istediği kendisine bildirildikten sonra Kasım ayında Ukrayna'dan ayrıldığını söyledi.

Yaşadıklarını Anlattı

Gulagu, YouTube kanalında yayınladığı videoda Medvedev,'in 13 Ocak'ta 02.00 civarında 198 kilometrelik Rusya-Norveç sınırındaki dikenli telleri aşarak kaçtığını iddia etti.

Videoda konuşması görüntülenen Medvedev, donmuş Pasvik Nehri'nden geçerek Norveç'e girdiğini öne sürdü. Rus sınır polislerinin, kendisinin izlerini takip edip peşine köpek taktığını söyleyen eski Wagner teröristi, şunları söyledi:

"Arkamda havlayan köpekleri duydum, kontrol noktalarından ışıkları yaktılar ve ateş etmeye başladılar. Ben de ormana doğru durmadan koştum. Telefonumu parçalayıp attım ve ışıkları yanan evlere doğru koşmaya devam ettim."

Sınırdan yaklaşık iki kilometre uzaklaştıktan sonra, ışığı yanan il evin kapısını çaldığını söyleyen Medvedev, Norveç polisi tarafından Kirkenes şehrinde tutuklandı. Daha sonra Oslo'ya götürüldü.

Medvedev, gerekirse terör örgütüne karşı şahitlik yapacağını da söyledi.

Hırsızlık yaptığı için hapis yattıktan sonra temmuzda tahliye edilen Medvedev, Wagner şirketine katıldığını ve 4 aylık bir sözleşme imzaladığını açıkladı.

Medvedev, sözleşmenin sona ermesiyle ayrılmak istediğini, ancak Wagner'in ona izin vermediğini iddia etti ve cepheden kaçarak bir süre Rusya'da saklandığını söyledi.

Bahmut cephesinde komutanlık yaptığını iddia eden Medvedev, birliğinde yer alan savaşçılardan birinin Yevgeni Nuzhin olduğunu söyledi.

Medvedev, Rusya'dan Norveç'e kaçışını Wagner arkadaşları sayesinde gerçekleştirdiğini belirtti. Nuzhin, Wagner'den kaçtıktan sonra kasımda Ukrayna birlikleri tarafından yakalanmış ve esir takasıyla iade edildikten sonra, bir video yayınlandığında balyozla öldürülmüştü.

 

andrey medvedev wagner rusya ukrayna