Rus Trol Fabrikası 14 Mayıs'a Hazırlanıyor: Dört Paylaşımdan Biri Sahte Hesaptan

TAKİP ET

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere sayılı günler kala sosyal medyada sahte hesapların artması endişe yarattı. ABD, AB ve İngiltere'deki kritik seçimlerde sahte paylaşımlarla kamuoyunu etkilemeye çalışan İşgalci Rusya'nın bu kez de Türkiye'ye yöneldiği iddia edildi. Uzmanlar, Rusya bağlantılı hesapların özellikle muhalefeti hedef aldığını ve sandık güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere sayılı günler kala sosyal medyada sahte hesapların artması endişe yarattı. ABD, AB ve İngiltere’deki kritik seçimlerde sahte paylaşımlarla kamuoyunu etkilemeye çalışan İşgalci Rusya’nın bu kez de Türkiye’ye yöneldiği iddia edildi. Uzmanlar, Rusya bağlantılı hesapların özellikle muhalefeti hedef aldığını ve sandık güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

“Türkçe içerik üretimi arttı”

Karar gazetesinden Merve Şişman’ın haberine göre, sosyal medya uzmanı Ahmet Turan Han, uzun zamandır sosyal medyayı izlediklerini ve bot hesaplara yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Han, “Son aylarda Rus ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak TR’ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek TR içerik üretmeye başladılar. Daha çok anlamsız hashtag paylaşımı yapıyorlardı, tutundurma çalışmaları sırasında. Seçim sürecine girildiğinden beri siyasi içerik üretimi artmış durumda. Bu hesapların bir kısmını Muharrem İnce kampanyaları sırasında gördük, Muharrem İnce’nin söylemleri çok hızlı şekilde trendlere sokuldu bu hesaplar aracılığıyla” dedi.

“Dört paylaşımdan biri sahte hesaptan”

Siber güvenlik uzmanı Dr. Nafiz Ünlü de sahte kullanıcıların gerçek kullanıcıları ‘işgal ettiğini’ belirterek, “Dört paylaşımdan biri sahte hesaptan geliyor. Bu hesaplar özellikle muhalefeti hedef alıyor. Seçmenin kafasını karıştırarak sandığa gitmesini engellemeye çalışıyorlar. Ayrıca sandık güvenliği konusunda da manipülasyon yaparak seçmenin iradesini etkilemeye çalışıyorlar” diye konuştu.

“Rusya’nın müdahale riski büyük”

Eski MİT Müsteşarı Sönmez Köksal da Rusya’nın seçimlere müdahale riskinin büyük olduğuna dikkat çekti. Köksal, “Rusya’nın seçimlere müdahale etmesi için bir neden yok gibi görünse de aslında çok neden var. Rusya’nın Türkiye ile ilişkileri çok hassas bir dengede yürüyor. Bu dengeyi bozmak isteyebilirler. Ayrıca Rusya’nın bölgedeki çıkarları da Türkiye ile çatışabilir. Bu nedenle Rusya’nın seçimlere müdahale riskini göz ardı etmemek gerekir” dedi.

rus bot twitter seçimler 14 mayıs rus trol hesaplar putin