Rusçu Dezenformasyon Ağı Nasıl Fonlanıyor: İşte Rusçu İlişkiler Ağı

TAKİP ET

Vaziyet, Türkiye'de faaliyet gösteren Rusçu dezenformasyon ağını yazdı.

Türkiye'de yoğun faaliyet gösteren Rusçu dezenformasyon ağı Vaziyet tarafından incelendi.
 

Tüm dünyada Kremlin merkezli dezenformasyon ve psikolojik harp faaliyetlerini gözlemleyen Digital Forensic Research Lab (DFR Lab) adlı kuruluş Türkiye merkezli gibi görünen ve pek de adı duyulmayan bir düşünce kuruluşunun Kremlin köklerini ortaya koyan bir rapor yayınladı. 

DFR Lab'ın incelediği kuruluş “United World International (UWI)”. Sözü geçen kuruluş Türkiye'deki Rus yanlısı propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerinde yer alanları uluslararası ortaklarıyla bir araya getiriyor.

Söz konusu düşünce kuruluşunun sitesinde Türkiye'den birçok isim de var. Adı geçen Rusçu dezenformasyon ağı içerisinde Kemal Üçüncü, Cem Gürdeniz, Mehmet Perinçek, Mustafa Özbey, Yusuf Alabarda, Deniz Berktay, İsmail Hakkı Pekin gibi isimler yer alıyor. 

Vaziyet'in analizinde UWI kuruluşunun diğer Rusçu dezenformasyon ağlarıyla ilişkileri de yer aldı. 

Bu ilişkilerin en başında Dugin ve ona bağlı siteler yer alıyor. 

Öte yandan bu faaliyetlerin finansörünün Rus oligark Konstantin Malofeev olduğu belirtiliyor.

Rus bağımsız medya kuruluşu The Insider'a göre Malofeev ve Dugin, "Kremlin'e sadık yabancılarla bağlantılıların organize edilmesi ve fonlanması" faaliyetlerini paravan olarak yürütüyor.




Konstantin Malofeev’in başkanlığını yürüttüğü Katehon Düşünce Kuruluşunun logosu ise Bizans İmparatorluğu’nun bayrağından esinlenerek tasarlanmış. Aynı şekilde Malofeev'in sahibi olduğu şirketin adı da Tsargrad Medya Grubu; Tsargrad, Rusçada İstanbul’a verilen "Çar Şehri" anlamına gelen emperyalist bir isim. Türkiye üzerinde Rusçu dezenformasyon faaliyetleri yürüten Malofeev’in Bizans sembollerini kullanması, Rusçuların niyeti bakımından açıklayıcı.



Malofeev'in fonladığı düşünce kuruluşunun sitesinde Ceyhun Bozkurt ve Hasan Ünal, Kemal Üçüncü, Cem Gürdeniz, Mehmet Perinçek, Mustafa Özbey, Yusuf Alabarda, Deniz Berktay, İsmail Hakkı Pekin gibi isimler yazıyor. Bu isimler kamuoyunda Rusya yanlısı tutumlarıyla biliniyor.

Sitenin yazar kadrosundaki yabancılar ve ilişkileri de ilginç:

ABD vatandaşı olup Rusya lehine casusluk yaptığı iddiaları üzerine İstanbul’a kaçan ve şüpheli şekilde ölü bulunan Andre Vltchek

Polonya’nın Rus Yanlısı Neo-Nazi Partisinden siyasetçisi Bartosz Bekier

AB Mülteci Geri Kabul Anlaşmasının Mimarlarından SYRIZA Hükûmeti’nin Dış Politika Danışmanı Dimitris Konstantakopoulos 

Rusya-Avusturya Dostluk Derneği Başkanı ve Neo-Nazi Avusturya Identitar Hareketi Başkanı Alexander Markovics 

İran Rejimi’nin Molla kanadının uluslararası yayın organı Tasnimnews yazarlarından Abbas Aslani, Masoud Sadrmohammadi ve Alexander Azadgan

Rus yanlısı ve Neo- Nazi İsveç Ulusal Demokrat Partisi siyasetçisi Vavra Suk

ABD Komünist Partisi Yöneticisi Caleb Maupin Bu isimlere ek olarak Rus dezenformasyon ağının resmi siteleri Sputnik, Russia Today ve Geopolitics.ru gibi Aleksandr Dugin’e bağlı internet sitelerinden isimler bulunuyor.

Ayrıca sitede birçok Türk düşmanı yazı ve Kürtçü terör örgütü PKK propagandası da yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti için "Ankara'daki NATO rejimi" Kürtçü terör örgütü PKK için ise "Kürt Kurtuluş Hareketi" ifadeleri kullanılıyor.



Sığınmacı meselesinde Türkiye üzerinden Avrupa’ya gelen sığınmacı/mültecilerin Türkiye’ye iadesini ön gören geri kabul anlaşmasının imzalanmasında büyük emeği geçen SYRIZA Partisi Dış Politika Danışmanı Dimitris Konstantakopoulos da sitenin yazarları arasında.

Farklı ideolojilerden görünen birçok ismi bir araya getirenin "Katehon Ağı" ve "Konstantin Malofeev Fonu" olduğu; bu isimlerin Türk düşmanlığı açık.

Türkiye'de sözde "tam bağımsızlık" adına politika üretenlerin ise Rusçu dezenformasyon ağına hizmet etmesi ise bizce şaşırtıcı değil.

rus rus dezenformasyonu vaziyet konstantin malofeev rus sorusu rus dezenformasyon ağı united world international uwi cem gürdeniz kemal üçüncü ismail hakkı pekin mehmet pekin kremlin trolleri dugin